EU:s datalag: Här är Datainspektionens råd när mejlboxen svämmar över

Uppdaterad
Publicerad

Vad ska man göra när mejboxen svämmar över eftersom EU:s nya datalag börjar gälla i dag? Datainspektionens generaldirektör Lena Lindgren Schelin ger sina bästa råd i SVT:s Morgonstudion.

I dag börjar EU:s nya dataskyddslag GDPR gälla.

Det innebär att mångas mejlbox svämmar över eftersom företag och organisationer vill få användarvillkoren godkända för hantering av personuppgifterna.

– Symptomet att mejlboxen svämmar över är en indikation på hur många som behandlar just dina personuppgifter, säger Lena Lindgren Schelin, Datainspektionens generaldirektör.

Hur ska man fundera de här dagarna?

– Det du kan göra är att läsa igenom de här villkoren och se om du vill att aktörerna ska fortsätta att behandla dina personuppgifter.

Det är inte realistiskt. Det är massor med villkor som mejlas dessa dagar.

– Det är en uppmaning till dig. Om du inte samtycker så kommer inte vissa av de här aktörerna att skicka information till dig längre.

”Den nya handelsvaran”

Lindgren Schelin pekar på vissa faror om man inte läser användarvillkoren ordentligt.

– Man brukar säga att personuppgifter är den nya handelsvaran eller det nya guldet och vi lämnar ibland lite oförsiktigt eller ovetandes ut våra personuppgifter utan att ha kontroll hur de används vidare.

– Så de stora risker som finns är att du tappar kontrollen över hur du och dina personuppgifter och din integritet behandlas, säger Lena Lindgren Schelin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.