Ex-Natogeneral: Påtaglig risk för rysk invasion av Baltikum

Uppdaterad
Publicerad

General Sir Richard Shirreff, tidigare ställföreträdande chef för Nato i Europa, bedömer att risken för krig i de baltiska länderna är påtaglig.

– Putins avsikt har varit tydlig hela tiden, säger han i en exklusiv tv-intervju med SVT.

SVT Nyheter möter den brittiske generalen Shirreff då han är i Sverige för att hålla ett föredrag inför Kungliga krigsvetenskapsakademien. Han ger ett tydligt besked om var han anser att Kreml är på väg.

Vad är risken för krig i Baltikum?

Kriget i Ukraina

– Den är påtaglig. Putins avsikt har varit tydlig hela tiden. Han har ju sagt att den lämpligaste säkerhetsuppgörelsen för Europa är ett nytt Jalta*. Det tolkar jag som att han vill återupprätta det ryska styret i de före detta republikerna i Sovjetunionen. Och som vi vet är Estland, Lettland och Litauen före detta republiker i Sovjetunionen.

Rysk minoritet

En viktig orsak, enligt generalen, är att det finns många rysktalande i både Estland och Lettland vilket ökar risken för en rysk invasion där.

– Det är en fara som vi måste ta på mycket stort allvar och bekymra oss för, inte minst eftersom det finns betydande ryskspråkiga minoriteter i åtminstone två av dessa länder. Putin har också tydligt sagt att han vill återförena alla ryssar under Moder Rysslands fana.

Shirreff som var en av de högsta militärerna i Nato åren 2011 till 2014, utesluter inte heller en rysk invasion av Polen.

– Polen ingick i Warszawapakten och har i olika skeden varit en del av tsarriket, så vi måste betrakta Polen som ett land i riskzonen. Om man ser detta i ett bredare perspektiv, så är alla östeuropeiska länder som en gång var en del av Warszawapakten och som nu är en del av Nato, hotade. Därför måste Nato vara berett att avskräcka från alla former av attacker mot något Nato-medlemsland. 

Fakta: Jaltauppgörelsen

Vid Jaltakonferensen 1945 drog Stalin, Roosevelt och Churchill upp planerna för ockupationen av Tyskland efter krigsslutet.

Omkring 50 miljoner människor dog under andra världskriget

Sovjetunionen gick ur kriget som den enda verkliga stormakten i Europa med underlydande stater i ett framväxande ”socialistiskt block”.

Territoriellt hade Sovjetunionen vuxit avsevärt genom införlivandet av östra Polen, norra Ostpreussen, Transkarpatien, Bessarabien, norra Bukovina, delar av Karelen, de baltiska staterna samt delar av ögruppen Kurilerna och ön Sachalins södra del.

Källa: UI/Forum för levande historia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet