It-säkerhetsbolaget: Ransomware-attackerna har ökat med 26 procent

Publicerad

Ransomware-attacker mot svenska företag och organisationer blir allt vanligare.

De som utsätts kan krävas på hundratals miljoner kronor – och oftast går de kriminella fria.

It-säkerhetsexperten Marcus Murray förklarar hur ett angrepp går till.

Antalet ransomware-angrepp ökade med 26 procent under 2021, jämfört med 2020. Det enligt en ny årsrapport från it-säkerhetsbolaget Truesec.

Siffrorna gäller de attacker som bolaget har hanterat. Någon samlad bild över hur många som drabbats är svår att få eftersom bara ett fåtal, enligt polisens uppskattningar någon enstaka procent, väljer att anmäla brott.

En ransomware-attack är ett angrepp där hackare gör intrång i en organisations it-system. De kriminella tar över och låser alla datorer och stjäl känslig information. För att få tillbaka nyckeln och informationen krävs organisationen på en lösensumma.

– Det rör sig om miljardbelopp som man har lyckats härleda till de kriminellas konton. Och det i sin tur göder kriminaliteten ytterligare, säger Truesec-grundaren Marcus Murray.

Svårt att utreda

2021 skedde flera uppmärksammade it-attacker i Sverige. I somras slogs livsmedelsjätten Coops kassasystem ut och nästan alla butiker fick stänga.

I december blev Kalix kommun utestängda från alla it-system och fick övergå till manuellt arbete. Kostnaden för reparationen har hittills gått på drygt 2,3 miljoner kronor – och än är inte alla kommunens system i funktion.

Nyligen lades förundersökningen ned på grund av bristande bevisning. Att brotten ofta sker från andra länder, inte minst Ryssland, gör dem svåra att utreda.

– I botten sitter aktörerna i länder som inte samarbetar med västerländska polismyndigheter i deras utredningar. De lämnar inte heller ut någon person som vi identifierat i de länderna för att lagföras i Sverige, säger Jan Olsson vid Nationellt It-brottscentrum på polisen.

Men hur går egentligen en attack till? I klippet går Marcus Murray genom ett typiskt angrepp i fem steg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.