Få landsting erbjuder Nupp-test

Uppdaterad
Publicerad

Endast sex landsting i Sverige erbjuder ett så kallat nupp-test som alternativ till fostervattenprov, trots att testet tidigt i graviditeten spårar kromosomrubbningar, utan risk för missfall. Det visar den kartläggning som SVT:s Aktuellt har gjort.

Fostervattenprov görs på gravida för att upptäcka om barnet riskerar att födas med vissa sjukdomar eller skador. Läkaren för in en liten tunn nål genom magen och suger ut fostervätska som sedan analyseras.

Genom provet går det att bestämma antalet kromosomer som fostret har. Det normala antalet är 46, hälften kommer från mamman och hälften från pappan. Den vanligaste typen av rubbning är Downs syndrom som innebär att fostret har 47 kromosomer istället för 46. Ungefär ett barn av omkring 650 födds med denna rubbning.

I dag erbjuds alla gravida kvinnor över 35 år att göra ett fostervattenprov och det har blivit vanligare med dessa prover. År 1975 utfördes provet på fem procent av de gravida. I dag sker det på nästan var femte gravid kvinna. Ökningen förklaras med att fler gravida är 35 år eller äldre.

Kan leda till missfall

Fostervattenprov kan dock leda till missfall. Knappt en av hundra kvinnor får missfall på grund av fostervattenprov. För att undvika missfall erbjuder en del landsting i Sverige ett så kallat Nupp-test, även kallat Nackuppklarningsmetoden.

På detta sätt ska den gravida kvinnan lättare kunna ta ställning till om hon ska göra ett fostervattenprov eller inte. Ett Nupp-test är en ultraljudsundersökning som görs tidigt i graviditeten. Oftast är det kvinnor över 35 år som får erbjudande om att genomföra denna undersökning.

Testet är dock ingen säker metod utan handlar om att en riskbedömning görs. Risken för att fostret har kromosomavvikelser beräknas utifrån vad ultraljudsundersökningen visar i kombination med bland annat kvinnans ålder och om hon röker.

Etablerad metod i England

I exempelvis England är nupp-test en sedan länge etablerad metod som alla gravida erbjuds och i Danmark infördes den allmänt för tre år sedan. Omkring 80 procent av de danska mammorna tackar jag till testet. I båda länderna kombineras ultraljudsundersökningen med ett blodprov som ger en säkrare bedömning. Denna kombination kallas kub, kombinerat ultraljud och biokemi.

I Sverige är det i dagsläget än så länge bara en handfull landsting som erbjuder nupp-tester eller kub. Enligt Aktuellts kartläggning gäller detta landstingen i Stockholm, Sörmland, Östergötland, Region Skåne, Gävleborg och för de boende på Gotland. Men det finns ett ökat intresse. Landstingen i Östergötland, Jönköping och Kalmar kommer under nästa år att erbjuda kub, enligt kartläggningen.

Nupp har utvärderats

I slutet av förra året gav Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, ut en rapport om metoder för tidig fosterdiagnostik efter att ha granskat all forskning på området.

Enligt rapporten är kub, det vill säga nupp i kombinationen med blodprov, den bästa metoden i början av graviditeten för att bedöma vilka kvinnor som ska genomgå fostervattenprov.

SBU menar att det är fler kvinnor än nödvändigt som får gå igenom ett fostervattenprov med dagens metod. Istället vore det bättre med Kub som en första gallring.

Ett nupp-test, med eller utan kombination av ett blodprov, är dock ingen garanti för att fostret födds utan någon skada. Cirka en mamma på 1.000 får felaktigt svar på testet.

Peter Karlsson

SVT Text & Webb

Fakta: Nupp och kub

Nupp är en förkortning av Nuchal Translucency och betyder nackuppklarning. Det är en ultraljudsundersökning som görs i graviditetsvecka 11-14 för att mäta en vätskespalt i fostrets nackeregion. Alla foster har här en liten spalt av vätska i början av graviditeten som sedan försvinner. Ju tjockare vätskespalten är, desto större är sannolikheten för Downs syndrom. Förutom vätskespaltens tjocklek och fostrets ålder tar man även hänsyn till moderns ålder när man sedan beräknar sannolikheten.

Kub betyder kombinerat ultraljud och biokemi. Kub innebär att man utöver nupp även analyserar graviditetshormonerna i ett blodprov från kvinnan och letar efter vissa markörer. Tillsammans ger nupp och blodprovet en säkrare analys än enbart nupp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.