På Södertörns lärarutbildning är det få som väljer att utbilda sig till högstadielärare. Foto: SVT

Få vill bli högstadielärare

Uppdaterad
Publicerad

Till hösten har antalet sökande till lärarutbildningarna ökat, utom när det gäller utbildningen till högstadielärare. Nu väcks krav på att utbildningen ses över.

Aron Almeren läser till gymnasielärare i samhällskunskap och historia på Södertörns högskola söder om Stockholm. För honom var valet självklart.

– Jag tror att det finns en idé om att det är lägre status på högstadiet tyvärr. Det är väl samma tanke som gjorde att jag inte valde det. Men det kan också vara en fråga om ekonomi, att det är bättre betalt som gymnasielärare, säger han.

Fokus skola – #dinröst

Majoriteten väljer gymnasiet

Han är inte ensam om att välja gymnasiet före högstadiet. Av de som till hösten sökt en ämneslärarutbildning i första hand är det bara en femtedel som vill bli högstadielärare. Istället lockar gymnasiet.

– Det är väldigt tragiskt att det ser ut så till den utbildningen, säger Lisa Öberg, akademisk chef för lärarutbildningarna på Södertörns högskola söder om Stockholm.

En anledning till att högstadielärarutbildningen inte lockar tror hon beror på att utbildningen till gymnasielärare också ger behörighet att undervisa på högstadiet.

– Nackdelen är då att de inte får en utbildning som är direkt inriktad mot högstadiet, säger hon.

Vilka blir konsekvenserna för eleverna?

– De får ju inte de lärare som är specialiserade för deras åldersgrupp.

Ingen antagning mot högstadiet

På Uppsala universitet har man valt att helt frysa antagningen till inriktningen mot högstadiet, delvis på grund av få ansökningar. Jonas Almqvist, dekan vid fakulteten för utbildningsvetenskaper, säger att de valt att fokusera på gymnasieinriktningen.

– Baksidan av vårt beslut är att den didaktiska kunskapen om högstadiet inte blir lika stark, säger han.

För tillfället finns inga planer på att öppna antagningen på nytt.

Högstadielärare ska läsa tre ämnen

Dessutom är utbildningen till högstadielärare bredare. I den nya lärarutbildningen, som infördes för två år sedan, måste en blivande högstadielärare läsa tre ämnen medan det räcker med två för en blivande gymnasielärare. För Aron Almeren är det en viktig skillnad.

– Som gymnasielärare blir du mer involverad djupgående i två ämnen och man kan då ses som ett proffs. Det öppnar även upp för annat, om man ångrar sig och inte vill bli lärare. Då kan man använda det på annat håll, säger han.

– Tanken var att det var bra att ha lärare som är behörig i tre ämnen för de kan fylla igen behov som finns ute i skolorna. Men sen har det visat sig att den inte är attraktiv. Då måste man lära sig av reaktionerna som studenterna har, säger Lisa Öberg, vid Södertörn högskola.

Vad tycker du bör göras?

– Jag tycker att det är en fråga för en utredning att ta reda på vad som blir det bästa alternativet. Men att det inte fungerar nu är ganska klart för hela Sveriges lärarutbildningar, säger hon.

Regeringen följer utvecklingen

På utbildningsdepartementet ser statssekreterare Peter Honeth (FP) det som ett bekymmer att få vill bli högstadielärare, främst då det gäller moderna språk och NO-ämnen. Men någon förändring just nu är inte på gång.

– Vi följer utvecklingen och visar det sig att det är problem med tre ämnen får vi fundera över det. Vi är inte låsta i några delar. Vi är beredda på justeringar om det skulle behövas, säger han.

Ansökningar hösten 2013

Till hösten 2013 har 934 personer i första hand sökt en utbildning inriktad mot årskurs 7-9, medan 3487 personer sökt en utbildning inriktad mot gymnasiet. Alla kategorier av lärarutbildningar utom den till högstadielärare har fler sökande till hösten än förra året.

Källa: Universitets och högskolerådet, sammanställt av SVT Pejl.

Om lärarutbildningen

Den nya lärarutbildningen infördes 2011, och är tydligare indelad efter olika skolformer och årskurser. Istället för en generell lärarexamen får en student nu examen antingen som förskollärare, grundlärare, ämneslärare eller yrkeslärare.

En ämneslärarexamen är även indelad i två inriktningar, antingen mot årskurs 7-9 eller mot gymnasiet, och ges dessutom i fasta ämneskombinationer. Utbildningen ger även behörighet att undervisa en nivå under, alltså kan en gymnasielärare undervisa på högstadiet och en högstadielärare på mellanstadiet.

En blivande gymnasielärare läser två ämnen under minst 4 respektive 3 terminer. En blivande högstadielärare läser tre ämnen där ett ämne ska läsas under minst 3 terminer och de andra två under minst 1,5 termin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fokus skola – #dinröst

Mer i ämnet