Facket: Brist på tågtrafikledare leder till hög arbetsbelastning

Publicerad

Dålig återhämtning och mycket övertid. Så ser situationen ut för trafikledare inom tågtrafiken, enligt fackförbundet Saco-s, som menar att högre löner krävs för att behålla kompetens. Arbetsgivaren Trafikverket medger att det finns utmaningar, men anser att lönerna följer marknaden.

- Vi har bemanningsutmaningar på de stora centralerna, framförallt under somrarna, säger Kenneth Fridolin på Trafikverket.

Tågtrafikledare jobbar med att leda tågtrafiken rätt och ser till så tågen kommer till rätt plattform och rätt spår.  

Enligt fackförbundet Saco-s, som är ett av tre förbund, råder det bemanningsbrist i de tre storstäderna. Det senaste året har problemet eskalerat, menar facket.  

– Förra sommaren hade vi pandemi och då gick det inte lika mycket tåg. När den nya tidtabellen kom i december var det betydligt mer trafik och då ökade belastningen för oss trafikledare. Det märktes att folk börjar se sig om efter annat jobb, de tycker inte arbetsbelastningen är rimlig, säger Svante Lennerstedt, ordförande Saco-s lokala styrelse på verksamhetsområde Trafik, som också jobbar delvis som trafikledare.

Kan få följder vid störningar

Konsekvenserna blir högre arbetsbelastning med dubbeljobb men också brist på återhämtning. Samtidigt understryker facket att säkerheten är hög och att risken för att tåg skulle krocka eller komma på samma spår är nästintill obefintlig. Däremot kan det få följder vid en störning när fokus måste läggas på ett ställe.  

– Den andra delen på sitt område får man då släppa och låta automaterna sköta. Då kan det bli så att tåg blir stående nånstans en kortare stund innan de får köra och lokföraren får inte svar när de ringer in. 

Trafikverket håller med om att det finns problem. Speciellt under sommaren när personal ska ha semester. Det råder en hög omsättning när det gäller pensionsavgångar och personal som söker sig till andra tjänster. Dessutom har sjuktalen fluktuerat de två senaste åren, enligt Kenneth Fridolin, chef på Trafikledningsområde Syd. Samtidigt tar det ungefär ett år att utbilda tågtrafikledare, vilket gör att det kan ta tid att ersätta.

– Utmaningarna är att vi måste kunna upprätthålla den här tjänsten att tågtrafikleda och låta alla resenärer komma fram i rätt tid. Vi vill att tågen ska vara punktliga. Det är den utmaningen vi har hela tiden. Att vi behöver rekrytera och se till att vi ha bra kompetent personal i tjänst.

Högre löner

Facket tror att höjda löner skulle få fler att vilja stanna kvar inom yrket. Men Trafikverket menar att man följer löneutvecklingen.

– Vi tror vi ligger ganska bra till lönemässigt. Lönen är en del sen är det också arbetsmiljön som är jätteviktigt att arbeta med. Och få personal att tycka det är en attraktiv arbetsgivare och attraktiv arbetsplats.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.