Jafar Sarehkhani, busschaufför och facklig samordnare på Gamla Uppsala buss. Foto: SVT

Facket om hot och våld mot busschaufförer: ”Har blivit vardagsmat”

Uppdaterad
Publicerad

Att en busschaufför utsätts för våld är inget nytt – samtidigt görs inte tillräckligt från arbetsgivaren och politiken för att förebygga problemen. Det menar Jafar Sarehkhani, busschaufför och facklig samordnare på Gamla Uppsala buss.

– Det här har blivit vardagsmat för busschaufförer som vill göra samhällsnytta. De förtjänar inte det.

I dag är det busschaufförernas ansvar att informera bussåkare om att de måste ha en giltig biljett. Enligt Jafar Sarehkhani vid Kommunal är det en uppgift som kan leda till incidenter som den som inträffade vid Resecentrum – och därför borde tas bort.

– Vi följer bara det som står i vår arbetsbeskrivning, men faktum är att det kan räcka med att du säger till, och så får du en knytnäve eller en förolämpning.

Eva Pettersson, trafikchef vid Gamla Uppsala buss, konstaterar att verbala hot och trakasserier mot chaufförer är ett problem – samtidigt som de sett en minskning av incidenter under det senaste året.

– Gällande biljettkontrollerna har vi gått ut med klara direktiv om att chaufförerna inte ska sätta sig i en situation som kan leda till hot och våld.

”Inget har hänt”

Jafar Sarehkhani har arbetat som busschaufför i 20 år och arbetat fackligt 18 år. Han berättar att de bjudit in både sin arbetsgivare, kollektivtrafiken och politiker på högre nivå till möten för att diskutera problemen sedan flera år tillbaka – utan resultat.

– Från fackligt håll ser vi att det här hänger ihop med det hot och våld som brer ut sig i samhället. Det är ett allvarligt problem som vi påtalat för beslutsfattare länge, men inget har hänt.

Slog larm efter incident 2010

Redan år 2010 aviserade facket till arbetsgivaren att chaufförerna ville ha bort biljettkontroller från arbetsbeskrivningen. Det var i samband med en händelse då en anställd chaufförer blev hotad med kniv. Men nu efter snart 10 år utför de alltså fortfarande biljettkontroller. Från arbetsgivarens sida hävdar de att chaufförerna fått extra utbildning efter knivhotet.

– Vår personal har utbildats i hur man ska hantera situationer för att de inte ska eskalera och bli hotfulla, säger Eva Pettersson.

I samband med händelsen vid Resecentrum har ett så kallat skyddsombudsstopp utfärdats från klockan 13 på onsdagen. Det innebär att inga busschaufförer ska behöva kontrollera biljetter vid Resecentrum för än Arbetsmiljöverket vidtar åtgärder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.