Foto: TT

Farligt grepp vid tvångsutvisningar kritiseras

Uppdaterad
Publicerad

En greppteknik som Kriminalvården använder när de tvångsutvisar personer som fått avslag på sina asylansökningar döms ut av flera experter, enligt SR-programmet Kaliber.

– Jag tror inte det här är en bra metod, jag ser risker med den, säger Ingemar Thiblin som är professor i rättsmedicin vid Uppsala universitet och en av Sveriges främsta experter på lägesbetingad syrebrist.

2015 dog en man när han tvångsutvisades från Sverige. Han stretade emot och blev vid ett flertal tillfällen nedtryckt snett framåt. Enligt rättsläkaren var det en bidragande orsak till att han dog.

”Jag skulle inte göra så”

John Parker, doktor i medicinsk vetenskap och en av Englands främst experter på grepptekniker, har också studerat hur andningen påverkas om han håller ner någon som sitter framåtlutad.

– Minskningen av lungfunktionen var mycket större än vi hade upplevt i andra studier.

Han dömer också ut Kriminalvårdens grepp.

– Jag skulle helt enkelt inte göra så. Pressa inte människor framåt. Jag skulle inte utbilda människor till att göra det.

Ser över metoder

Jonas Lexell på Kriminalvårdens säkerhetsenhet menar dock att nedtryckningen snett framåt är den säkraste teknik myndigheten har kunnat hitta. Den används fortfarande, men nu ska Kriminalvården se över sina metoder.

– Nu pågår ett arbete och se över våra tekniker om de är ändamålsenliga eller om vi behöver förändra någonting, säger Jonas Lexell till Kaliber.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.