Skatteverket har introducerat en app för att deklarera digitalt, men även pappersblanketterna finns kvar. Foto: TT

Färre krav ska göra det lättare att få tillbaka skattepengarna tidigare

Uppdaterad
Publicerad

Möjligheten att få tillbaka skattepengarna är enklare i år jämfört med tidigare år, bland annat efter att Skatteverket slopat kravet på digital brevlåda.

Deklarationen ska vara inskickat till Skatteverket om en månad, den andra maj, men de som vill ha pengarna redan i april behöver skicka in den redan i dag.

– Det är betydligt fler som kan få tillbaka pengarna tidigt i år och det beror på att vi tagit bort vissa krav, till exempel kravet på att man skulle ha en digital brevlåda, säger Anna, Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket till SVT:s Morgonstudion.

Deklarera tidigt, betala sent

För att kunna få sin skatteåterbäring tidigt behöver man godkänna sin deklaration via Skatteverkets app eller e-tjänsten via hemsidan.

– Men ska man göra något tillägg, avdrag eller om man sålt aktier eller bostad får man vänta på sina pengar till juni.

Vad gäller för de som måste betala in restskatt då?

– Det är inte så att man måste betala tidigare för att man deklarerar tidigt utan de flesta som ska betala restskatt ska göra det i november. Men vill man bli klar med allt kan man deklarera och betala på en gång, förklarar Anna Sjöberg.

Hjälptjänster ska göra det enklare

Bland privatpersoner är det närmare 90 procent som deklarerar digitalt och Anna Sjöberg betonar enkelheten i tillvägagångssättet.

– Man får mer hjälp digitalt eftersom fler uppgifter är ifyllda och man får hjälp med alla beräkningar. Det finns också vissa hjälptjänster där man kan se om man till exempel har rätt till reseavdrag till och från arbetet.

Fler och fler väljer digitalt

Man att pappersdeklarationen och blanketterna skulle försvinna inom en snar framtid är ingen risk.

– Så länge vi tror att det finns ett behov av att kunna deklarera på papper tror vi att det kommer finnas kvar. Och det behovet finns, det är omkring en miljon som deklarerar på papper i dag, men fler och fler väljer att skaffa digital brevlåda och få den digitalt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.