”Fem års fängelse för en tweet – stenhård dom mot egyptisk revolutionsikon”

Publicerad
Analys ·

En av den arabiska vårens starkaste röster, bloggaren och programmeraren Alaa Abdel Fattah dömdes idag till fem års fängelse. Brottet: att ha retweetat en tweet.

Stina Blomgren

Utrikesreporter

Han blev en symbol för upproret under den arabiska våren, och motståndet mot diktatorn Hosny Mubarak. Bloggaren och programmeraren Alaa Abdel Fattah var en mobiliserande kraft under Egyptens revolution men har spenderat sju av de senaste tio åren i fängelse. När jag träffade honom för sju år sedan sade han att han sannolikt inte skulle få se sin då treårige son växa upp eftersom han förväntade sig en rad långa fängelsestraff. Hittills ser det ut som att han fått rätt.

5 års fängelse för en retweet

Domen på måndagen för spridande av falska nyheter fick han för att ha retweetat en tweet om en egyptisk fånge som enligt tweeten dött av tortyr. Rätten dömde Alaa Abdel Fattah till fem års fängelse.

Sedan 2019 har han hållits häktad under extremt stränga förhållanden. Enligt familjemedlemmar tillåts han inte läsa vare sig böcker eller tidningar i fängelset, han får inte heller lyssna på radio eller se på tv – och han hindras från att kommunicera med familjen. Hans syster är aktivisten Mona Seif, hans mamma matematikern och aktivisten Laila Soueif. Enligt modern ska Alaa Abdel Fattah ha fått intrycket att han aldrig kommer att bli fri igen. Via sin advokat har han förmedlat att han har självmordstankar.

Våg av rättegångar

Just nu väntas en våg av domar mot aktivister i Egypten. Enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch har 48 ”orättvist fängslade människorättsförsvarare, aktivister och oppositionella politiker som i månader och år illegalt suttit häktade ” skyndsamt ställts inför rätta. 

Orsaken till det stora antalet rättegångar mot aktivister just nu är att Egyptens president under hösten lyfte det mångåriga undantagstillståndet i landet. 

Kritiserade brott mot mänskliga rättigheter

Under Joe Bidens presidentskap har Egypten – som tar emot ett stort militärt bistånd av USA – fått kritik när det gäller förtrycket av mänskliga rättigheter i landet. Den 25 oktober i år sade el-Sisi att ”Egypten har blivit en oas av säkerhet och stabilitet i regionen” och att han därför beslutat att inte förlänga det undantagstillstånd som gällt i landet under de senaste åren. 

Att de häktade så skyndsamt ställdes inför rätta är ett tecken på att regeringen velat använda sig av de strängare undantagslagarna mot dem innan den möjligheten försvinner menar Human Rights Watch.

Tusentals politiska fångar

Sedan 2013 när armechefen Abdel Fattah el-Sisi avsatte den dåvarande presidenten Mohamed Mursi har tusentals aktivister och oppositionella fängslats i Egypten. 

Sisi som valdes till president 2014 förnekar att det finns politiska fångar i landet. I det senaste valet fick han 98 procent av rösterna, och konstitutionen har skrivits om så att han kan sitta kvar på sin post till 2030.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.