Foto: TT arkiv

Hjälm eller inte – detta säger lagen

Uppdaterad
Publicerad

Fyra av tio vuxna cyklister använder hjälm. För få, tycker NTF som vill göra hjälmen obligatoriskt. Kritikerna menar att hjälmtvång skrämmer människor från att cykla.

Finns det hjälmtvång?

Sedan 2005 är det lag på att barn under 15 år måste bära hjälm när de cyklar på en tvåhjulig cykel. Trafiksäkerhetsorganisationen NTF driver på för att lagen även ska gälla vuxna cyklister. Samtidigt finns det intressen som anser att det överordnade målet är få fler människor att börja cykla, inte minst för folkhälsan och klimatets skull. De menar att hjälmdiskussionen är avskräckande och skickar signalen att cykling skulle vara farligt.

Hur många använder hjälm?

Trots – eller tack vare – att inga politiska partier aktivt driver frågan om hjälmtvång, ökar användandet stadigt. I den senaste mätningen använde fyra av tio vuxna cyklister hjälm. Det är två procentenheter fler än 2017. Skillnaderna över landet är dock stora. I Stockholm bär 70 procent hjälm och även i Göteborg är användandet högt. På Gotland, i Gävleborg och Norrbottens län är det däremot bara 20 procent av cyklisterna som väljer att skydda huvudet med en hjälm.

Vilka länder har lag på cykelhjälm?

1990 blev Australien första land i världen att införa lag på cykelhjälm, i dag är det straffbart att cykla utan hjälm även i Nya Zeeland. I Tjeckien måste alla under 18 år ha hjälm och i Spanien är det obligatoriskt när man cyklar på landsväg. Där tillåter man dock undantag i uppförsbackar eller när det är väldigt varmt.

I Finland är det olagligt att cykla utan hjälm men inte straffbart. Israel luckrade upp sin hjälmlag 2011 och gjorde det tillåtet att cykla utan hjälm i tätort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.