Miljöpartisten Lorentz Tovatt (t v) vill slå ett slag för ökad cykling genom att inte bära hjälm. Ett utspel som fått stark kritik från många håll.

Het cykelhjälmsdebatt efter MP-politikers utspel: ”Överdrivet fokus”

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler svenskar cyklar och allt fler vuxna cyklister använder hjälm. Men i Stockholm rasar i stället en debatt om varför man INTE ska bära hjälm när man cyklar.

I centrum för kontroversen står Lorentz Tovatt (MP), ledamot i Stockholms trafiknämnd och även ersättare i riksdagen för klimatminister Isabella Lövin (MP). På StockholmDirekt talar han sig varm för att cykla – utan skydd på huvudet:

”Minska fokuset”

– Det överdrivna fokuset på hjälm gör att folk väljer bort cykeln. Frågar man experter i Nederländerna, världens främsta cykelland, om vad man ska göra för att få fler att cykla är det första de säger att sluta prata om hjälm. Jag hoppas bidra till att generellt minska fokuset på hjälmen.

Lorentz Tovatt menar att hälsovinsterna med att cykla är större än riskerna. Han hänvisar också till forskning som sägs visa att bilister håller mindre säkerhetsmarginal gentemot cyklister som de ser har hjälm, samt att människor med hjälm på huvudet generellt är mer riskbenägna.

Men om målet med utspelet var att att minska hjälmfixeringen misslyckades han ordentligt. Det blev nämligen precis tvärtom.

Mothugg

Omgående fick Tovatt nämligen massivt mothugg, inte minst på sociala medier. Sedan instämde såväl miljöpartistiska kolleger som lokala oppositionspolitiker i kritiken, de menar att han som hjälmlös politiker är ett uselt föredöme i cykeltrafiken.

Lorentz Tovatt poängterar dock att han uttalar sig som privatperson. Han säger sig inte heller tvivla på att en hjälm skyddar huvudet om olyckan skulle vara framme. Hans poäng är att visa är att hälsovinsterna med att cykla är större än risken för olyckor:

– Riskerna är ungefär lika stora som att åka bil eller gå. Och så länge som man inte talar om hjälm för bilister vill jag inte vara med och bidra till en alarmism om cykeltrafiken, säger han till StockholmDirekt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.