Om olyckan är framme. Foto: TT

Forskare: Så skyddar cykelhjälmen din hjärna

Uppdaterad
Publicerad

För första gången har forskare nu kunnat visa exakt hur risken att få hjärnskador minskar om du bär cykelhjälm.

Nu våras det och många dammar av cykeln ochger sig ut på vägarna. En ny studie visar att det där medcykelhjälm då verkligen kan vara avgörande för hur man ska klarasig om olyckan är framme.

”Aldrig tidigare gjorts”

Det är förstagången forskare kunnat visa att hjälmen faktiskt skyddar din hjärnaom du ramlar, och i vilken utsträckning.

Tidigare studier harfokuserat på skallfrakturer och inte på hur just hjärnan skadas omhuvudet slår i marken.

Skador på hjärnan kan uppstå när hjärnvävnad krossas och slits sönder. Något som kan orsaka obotligaskador.

Studien har gjort av forskare vid Kungliga tekniskahögskolan, KTH. De har studerat tre cykelolyckor där cyklisternasom inte bar hjälm vid tillfället tappade kontrollen översituationen, ramlade och slog i huvudet.

Genom att fånga incyklisternas rörelser vid olyckstillfällena har man kunnat ta framen detaljerad datormodell för att kunna simulera olyckor med ochutan hjälm.

– Med hjälp av datormodellen kunde vi jämföra på ettsätt som aldrig tidigare gjorts, eftersom den enda skillnaden varcykelhjälmen, säger Madelen Fahlstedt, forskare på avdelningen förneuronik vid KTH.

Hjärnvävnaden påverkas mindre

Genom att se hurmycket hjärnvävnaden sträcks ut vid kollisionerna vid en visshastighet har man kunnat jämföra vad som hänt med, respektive utan,hjälm.

Det visar sig att cykelhjälm markant minskar hur myckethjärnvävnaden sträcks ut vid kollisionerna. Med andra ord:cykelhjälm minskar risken för hjärnskador.

– Omfattningen avhjärnskadorna sammanfaller med hur mycket hjärnvävnaden sträcks ut,och vi kunde se att den sträcktes mycket mindre när man använderhjälm, säger Madelen Fahlstedt.

Forskarna har även kommit fram till att risken förhjärnskakning minskar med 54 procent när man använder cykelhjälm.

Risken för skallfraktur minskar dramatiskt

Samtidigt kundeforskarna se att risken för skallfraktur minskar dramatiskt medhjälm, något som inte var oväntat, eftersom cykelhjälmar i dagtestas så att de främst ska optimeras för att motverka justskallfrakturer.

Det är första gången forskare gjort en liknandestudie. Tidigare forskning bygger på register, som till exempelsjukhusjournaler, säger Madelen Fahlstefdt:

– Det nya med den härstudien är att den enda skillnaden är hjälmen, vilket innebär attalla andra faktorer som kan påverka resultatet tagits bort. Vi kandå tydligt se den exakta effekten av att bära cykelhjälm.

Det kantilläggas att hjälmen vad en typisk standardmodell som går att köpai vilken cykelaffär som helst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.