En by intill en gruva och ett kolkraftverk i Mpumalanga i Sydafrika. Foto: Lena Granefeldt

Femdubbling av Sveriges stöd till kolaffärer utomlands

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har via Parisavtalet lovat att arbeta för minskade utsläpp i världen. Trots det har svenska myndigheter fortsatt att stötta svenska företag som sålt maskiner till kolutvinning i andra länder. Vid årsskiftet drogs stödet in. Siffror som tidningen Sveriges natur nu tagit fram visar dock att stödet femdubblades de sista åren innan det drogs in.

Stödet det handlar om är exportkreditgarantier, som kan beskrivas som en slags statlig försäkring som ska främja svenska företags export till länder där de av ekonomiska eller politiska skäl riskerar att inte få betalt.

Garantierna ska ge de svenska företagen ersättning för sina varor även om kunden inte betalar. Det är den svenska myndigheten Exportkreditnämnden, EKN som gått in med garantierna.

Åren 2017-2018 beviljades garantier på 390 miljoner kronor. Åren 2019-2020 låg de på 1,9 miljarder. En femdubbling, visar de siffror Sveriges natur tagit fram.

Bland de företag som fått garantier finns Volvo, Scania och Epiroc och i nästan samtliga fall har det handlat om försäljning till kolverksamheter i Indonesien eller Sydafrika

Lastbil från Scania i koldistrikt i Mpumalanga, Sydafrika. Foto: Lena Granefeldt

”Troligt att affärerna kommer att fortsätta”

– Det finns flera skäl till varför det ökat de senaste åren. Ett är att ekonomin och stabiliteten i Sydafrika blivit sämre och att företagen haft ett större behov av att försäkra sina affärer dit, säger Beatrice Arnesson, kommunikationschef på EKN, till SVT Nyheter.

Handlar ökningen om en sista hjälp till företagen innan stoppet trädde i kraft vid årsskiftet?

– Nej det gör det inte. Det finns inget samband mellan ökningen och att EKN skulle införa det här stoppet. Det troliga är dessutom att den här sortens affärer kommer att fortsätta även utan EKN:s medverkan, säger Beatrice Arnesson.

Indonesisk miljöorganisation kritisk till garantierna

När SVT Nyheter i september 2020 frågade Sveriges utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) varför exportkrediterna inte avvecklats snabbare sa hon bland annat att det handlade om stora projekt som inte gick att avsluta över en natt.

”Sverige bidrar till miljöförstöring i andra länder” Se den indonesiska miljöorganisationen Walhi och Sveriges utrikeshandlelsminister Anna Hallberg (S) uttala sig om krediterna till kolutvinning i klippet från september 2020.

Exportkreditgarantier

• Den svenska myndigheten Exportkreditnämnden, EKN, får utfärda statsgarantier för täckning av förluster i anslutning till exportaffärer där det föreligger ett betydande svenskt intresse.

• EKN finansieras med garantitagarnas premier som speglar risken i affären. Verksamheten ska vara finansiellt självbärande över tid.

• EKN som myndighet tog i februari 2020 beslut om att avveckla exportkreditgarantierna för försäljning till kolgruvor. Inga nya garantier kommer att ställas ut efter 31 december 2020.

Källa: EKN, Sveriges riksdag

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.