Martin Neovius, docent vid Karolinska institutet. Foto: Lina Eidenberg/Karolinska institutet

”Fetmakirurgi det bästa av dåliga alternativ”

Uppdaterad
Publicerad

Operation har blivit en populär metod mot kraftig fetma. Men det behövs fler ”mindre extrema” alternativ, menar fetmaforskare.

Antalet svenskar som opereras på grund av fetma har tiodubblats de senaste tio åren och de senaste forskningsresultaten visar på goda långvariga effekter och få allvarliga biverkningar. Trots det är forskare skeptiska till utvecklingen.

– Det är en bra utveckling på det sättet att man förhindrar allvarliga sjukdomar såsom hjärtinfarkt, stroke och cancer, samt minskar risken för förtida död. Men man hade hoppats att vi vid det här laget hade tillgång till effektiva alternativa behandlingsmetoder som är mindre extrema, säger Martin Neovius, docent vid Karolinska institutet och forskare inom fetmakirurgi.

”Få alternativ”

Enligt sjukvårdens riktlinjer ska patienter med extrem fetma ha provat alla andra metoder innan operation blir aktuellt. Men enligt Martin Neovius finns det i dagsläget inte så många alternativ.

– Din läkare kan ge rekommendationen att äta bättre och röra dig mer, kanske att man får träffa en dietist. Men väldigt få mottagningar erbjuder intensiva behandlingsprogram.

– Det skulle behövas fler trappsteg på vägen upp till det extrema ingrepp som fetmakirurgi faktiskt är, säger han.

Statistik som SVT tagit fram visar att det finns stora skillnader mellan hur mycket de som opererats går ned. Samtidigt som vissa patienter halverar sin vikt går ungefär var tionde patient bara ner en femtedel eller mindre av sin övervikt.

Flesta går ned väldigt mycket

– Den genomsnittliga viktminskningen är fortfarande väldigt stor. Det finns de som mer än halverar sin vikt, det finns de som går ned mindre och skillnaden mellan grupperna beror troligen på grund av hur väl de anpassar sitt beteende efter operation.

– Äter du ofta flytande eller energität mat, som grädde eller choklad, då är det fullt möjligt att inte gå ned så mycket i början och därefter börja gå upp i vikt igen, säger Martin Neovius.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.