I förra veckan övade ryska bombflyg i Östersjön, bland annat vid Ölands södra udde. Foto: SVT

Ny rysk bombövning mot Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Ryska bombflyg har återigen genomfört offensiva övningar i Östersjön. Det skedde i förra veckan och ett av målen var Ölands södra udde. Det avslöjar nu Försvarsmakten för SVT Nyheter.

I förra veckan, på morgonen den 28 oktober upptäcktes återigen ryska bombflyg som flög mot svenskt territorium. Fem ryska plan, varav två bombplan upptäcktes via radar när de var på väg ut från Finska viken. Under en timme genomförde sedan de två bombplanen anfallsövningar på förmiddagen mot Polen, Baltikum – och mot Ölands södra udde i Sverige.

– Jag tror att syftet var att öva det strategiska bombflyget, att genomföra olika typer av anfall, och det är inte omöjligt att de också ville markera rysk närvaro i södra Östersjön, säger Anders Persson, tillförordnad flygtaktisk chef på Försvarsmakten.

Ryssland övar anfall mot Sverige 2013

Hur allvarligt är det här tycker du?

– Det är allvarligt så till vida att vi nu ser en ökad flygverksamhet av ryska strategiska bombflygplan i området. Vi måste naturligtvis följa utvecklingen och se vad de tar vägen och vad de håller på med, säger Anders Persson.

I påskas genomförde Ryssland en liknande övning i närheten av Gotska sandön, vilket var den första ryska övningen i Östersjön på lång tid. Händelsen orsakade stor uppståndelse och ledde bland annat till en debatt om Sveriges försvarsberedskap. Bland annat på grund av att Sverige inte skickat upp egna plan för att markera närvaro. Och i förra veckan var det alltså dags igen. Den här gången skickade dock Försvarsmakten upp två svenska JAS-plan.

– Den här gången valde vi att starta incidentjakten och markera närvaro, säger Anders Persson på Försvarsmakten.

Men tror ni att detta är förberedelser för ett angrepp på Sverige?

– Nej det tror jag inte, jag tror det är en övning för att visa de kan genomföra den här typen av verksamhet.

”Ryska uppträdandet mer offensivt”

Även Sverige gör övningar i området kring Östersjön, men enligt Anders Persson skiljer sig de svenska övningarna från de ryska på en tydlig punkt.

– Skillnaden är att när vi övar så gör vi det tillsammans med en nation, vi övar inte mot något mål i något land utan att det landet är med i övningen. Det ryska uppträdandet är betydligt mer offensivt i sina övningar, säger Anders Persson, tillförordnad flygtaktisk chef på Försvarsmakten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ryssland övar anfall mot Sverige 2013

Mer i ämnet