• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vaggeryd i Vaggeryds kommun, Jönköpings län. På grund av en brand i avfallsanläggning strax norr om Vaggeryds tätort, med kraftig rökutveckling, uppmanar räddningsledaren alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jönköping.

Expert vill stärka svenskt försvar

Uppdaterad
Publicerad

Efter SVT:s avslöjande att ryska bombflyg genomfört offensiva övningar i Östersjön menar Försvarshögskolans expert att Sverige måste överväga att förstärka sin försvarsförmåga.

– Jag tror att det viktigaste i det som händer nu är att det är ett tecken på förändring av normalbilden och övningsmönstret i närområdet, säger Jan Mörtberg, överste Försvarshögskolan när han gästade kvällens Aktuellt.

Enligt Jan Mörtberg håller Ryssland på att återbygga sin försvarsförmåga som man tidigare haft.

Ryssland övar anfall mot Sverige 2013

– Ryssland håller på att återta den förmåga som förlorats ända sedan 90-talet och som man anser att man behöver för att kunna fylla upp den stormaktsroll som Ryssland vill spela på den internationella arenan – och då särskilt i sitt närområde, säger han.

Han menar att neddragningarna man gjort i det svenska försvarets förmåga bland annat skedde på grund av en minskad rysk förmåga och inte så mycket övningar i Sveriges närområde.

– När vi gjorde de neddragningar låg det inbäddat att om dessa förändringar skulle ske talade vi vid millenieskiftet om att vi skulle förstärka försvarsförmågan, säger Jan Mörtberg, som menar att Ryssland är på väg tillbaka till att öva på detta sätt över Östersjön, vilket tydligt borde påverka bedömningen om vad Sverige behöver för försvarsförmåga.

Se hela intervjun i klippet högst upp i artikeln.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ryssland övar anfall mot Sverige 2013

Mer i ämnet