FHM: Smittoläget stabiliserat – men fortsatt problematiskt

Uppdaterad
Publicerad

Smittosituationen i Sverige har stabiliserats de senaste veckorna, men trots det är det fortsatt viktigt att följa rekommendationerna, annars kan smittan ta fart igen, säger Folkhälsomyndighetens avdelningschef Karin Tegmark Wisell.

– Vi har fortsatt problematik, vi har fortsatt smitta, säger hon vid en pressträff på torsdagen. 

– Vi befinner oss i en platåfas, förtsätter hon men tillägger att att det skiljer sig en del från olika delar av landet och vissa regioner har haft en liten ökning av antalet smittade.

Enligt Tegmark Wisell så har även antalet nya fall av intensivvård samt antalet dödsfall nu stabiliserats. Ifråga om intensivvårdspatienter rör det sig om något enstaka fall per dag medan antalet dödsfall nu ligger runt några stycken inrapporterade dagligen.

Enligt Folkhälsomyndigheten senaste uppdatering har tre nya dödsfall med bekräftad covid-19 inrapporterats sedan i går. Totalt har 5 805 smittade personer avlidit sedan pandemin startade.

Hittills i Sverige har 85 810 personer bekräftats smittade, 399 nya bekräftade fall sedan i onsdags.

2 555 personer med covid-19 vårdas eller har vårdats på intensivvården. Det är två fler än vad Folkhälsomyndigheten rapporterade i går. 

Spår ökad coronatestning

Tegmark Wisell uppger även att antalet covid-tester sjunkit de senaste veckorna, men att man räknar med att testerna kommer att ta fart igen ganska snart, i takt med att höstterminen drar igång.

– Vi träffas mer, vi går tillbaka till jobb och skola nu efter sommaren, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.