Filip Hammar i Mina två liv Foto: Peter Frick/SVT

Läkaren till Filip Hammar: ”Du är troligtvis bipolär”

Uppdaterad
Publicerad

Allt började med att han sökte hjälp för sina psykiska problem i USA.

Nu berättar tv-profilen Filip Hammar om hur det gick till när läkaren kom med beskedet: ”Du är troligtvis bipolär”.

I SVT:s serie ”Mina två liv” berättar Hammar om den svåra perioden och att han trots allt inte valt att gå vidare för att få en diagnos.

I SVT:s serie ”Mina två liv”, som sänds 2 juni, intervjuas Filip Hammar av författaren och föreläsaren Ann Heberlein, som själv har diagnosen bipolär sjukdom. I sin lägenhet i Stockholm berättar Hammar om det som han misstänkt en längre tid.

– Egentligen tror jag att jag har haft det i hela mitt liv, säger han i mötet med Ann Heberlein.

Mina två liv

Vågat prata om sin ångest

Filip Hammar har tillsammans med sin parhäst Fredrik Wikingsson gjort otaliga tv-produktioner, filmer och poddar. I dag spenderar han sin mesta tid i Los Angeles där har han jobb, fru och barn. Men han är inte bara känd för sin kreativitet, utan också för att han vågat prata om sin svåra ångest.

– Jag minns en gång när jag var i New York, det var första gången jag på allvar kände att jag höll på att bryta ihop totalt. Jag var i en sån där stor hiss som tog säkert 16 personer och jag stod och bara puttade ut folk och skrek åt dem, för jag vågade inte åka med några andra människor i den här hissen.

Kan få för sig att folk ska slå

– Ibland kan det vara så att jag kan gå runt på stan och få för mig att folk ska slå mig. Jag är rädd för att ha gjort något fel, på något konstigt sätt, fortsätter Filip Hammar och försöker sedan beskriva hur han fungerar till vardags:

– Jag kan vakna klockan sex och då känner jag mig kanon. När jag har rostat min första brödmacka och smörkniven är nere på brödet – då har det kanske gått tolv minuter sedan jag vaknade – då mår jag skitdåligt!

– 45 minuter senare kan jag öppna mejlen, om jag pallar titta i den, och så är det någonting som känns lite jobbigt, då tar det tio minuter innan jag kan fortsätta. Sen kan någon ringa och säga något, till exempel att Malmö FF har vunnit en fotbollsmatch, då mår jag jättebra! Sådär pågår dagarna, säger Filip Hammar och småler när han berättar.

Bröt ihop och storgrät

Ann Heberlein frågar om han sökt hjälp för sina problem:

– Ja, det har jag gjort. Det kom en stund för ganska många år sedan när jag kände att jag inte ens klarade av att jobba... jag satt i min lägenhet och bröt ihop och storgrät två gånger om dagen trots att jag var nyförälskad. Jag hade precis träffat min nuvarande fru och jag bara grät och grät.

–Jag gick också till läkaren när jag skulle bli pappa för första gången, och kände att ’nu kan inte jag ta all plats under den här graviditeten’, jag var livrädd att det skulle bli så. Då gick jag till läkare och han sa: ’du är troligen bipolär’. Det lät så himla sjukt!

Sorgligt svårt att få vård

Filip Hammar valde att tills vidare inte gå vidare med någon utredning, men tycker att alla som behöver ska få hjälp:

– På något sätt måste vi ha misslyckats i Sverige, inom den svenska välfärden. Jag känner folk som bor utanför Stockholm och vet hur fruktansvärt svårt det är att få hjälp, hur många, många månader det tar att få åka och prata med någon. Och då tar man ju inte det här på allvar i Sverige. Det tycker jag är så sorgligt, att det är på det sättet.

– Jag förstår inte att det inte går att fixa till, för att Sverige är ju sina invånare och sina människor och när befolkningen i allt större utsträckning börjar må dåligt, då är ju det ganska alarmerande, då bör man ta tag i det, säger Filip Hammar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mina två liv

Mer i ämnet