Antalet bluffföretag och hemsidor som Finansinspektionen varnar för har ökat med 30 procent på ett år Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Finansbedrägerier: Varningslistan över blufföretag sväller

Uppdaterad
Publicerad

Finansinspektionen varnar nu för tusentals företag och hemsidor som är rena bluffar – ett antal som ökat kraftigt bara på ett år. Ofta är det investeringar i kryptovalutan Bitcoin som används som lockbete.

Antalet bluffföretag och hemsidor som Finansinspektionen varnar för har ökat med 30 procent på ett år, till cirka 2 800 stycken.

– De här varningarna görs i samarbete med utländska finansmyndigheter, och de har ökat väsentligt under senaste året, säger Mikael Sandahl, som är finansinspektör på Finansinspektionen till SVT.

Bedragarna har ofta fina fasader och hemsidor med falska adresser i London eller Stockholms finanskvarter. Numera handlar bedrägerierna ofta om kryptovalutan Bitcoin.

– Kunskapsnivån är inte så hög hos en del, vilket gör att bedragarna kan komma med påståenden som inte alltid är sanna. Den kraftiga uppgången (för Bitcoin red) gör att det går att sälja in att det faktiskt är möjligt att det går att tjäna pengar väldigt snabbt, menar Mikael Sandahl.

Spela klippet för att höra Uppdrag gransknings reporter Staffan Florén Sandberg förklara investeringshärvan nedan.

Fakta

Länk till Finansinspektionens varningslista över blufföretag:

https://www.fi.se/sv/vara-register/fis-varningslista/

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.