Löften om rikedom i en hemlig affär – så fungerar svenska miljonbedrägeriet

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

I över 20 år har människor investerat stora summor i affären – men den utlovade vinsten kommer aldrig. Hundratals miljoner kronor har gått förlorade och bakom upplägget finns en 60-årig före detta lastbilschaufför från Västsverige. Så här har det gått till.

Vad handlar det om?

Det har beskrivits som ett av de största investeringsbedrägerierna någonsin i Sverige. Vinsten från den stora hemliga affären med värdepapper ska precis delas ut. Men gång på gång saknas det bara lite pengar till skatter eller bankavgifter – innan alla ska bli oerhört rika. Så har det låtit i över 20 år. Men någon utdelning har aldrig kommit.

Vem ligger bakom?

Bakom upplägget finns den 60-åriga före detta lastbilschauffören Mikael från Västsverige som lurat och bedragit andra i större delen av sitt vuxna liv. Till sin hjälp har han haft förfalskade bankpapper och två personer med ansvar att hitta nya människor att investera pengar i affären: Kurt – en före detta bankman från Umeå och Jan Helge – en affärsman från Norge.

Hur många inblandade?

På en lista som bankmannen Kurt själv fört finns namn på 89 personer som satsat pengar i affären i Sverige under 20 år. Sammanlagt över 116 miljoner kronor. I spåren hittar vi personliga tragedier och konkurser även i Norge, Tyskland och Holland finns det personer som satsat stora pengar i affären.

Hur mycket pengar rör det sig om?

I en rättegång från 2010 berättar norrmannen Jan Helge att det gått in sammanlagt 347 miljoner kronor i affären bara från Norge och Sverige. Det var tio år sedan. Sedan dess har pengarna fortsatt att komma in. Exakt hur mycket pengar som gått in i investeringsbedrägeriet är svårt att säga. Uppdrag granskning och NRK har hittat drabbade som investerat 185 miljoner kronor. Men det rör sig troligtvis om betydligt mycket mer än så. 

Det är till den före detta lastbilschauffören Mikael som pengarna går.

Vad har polisen gjort?

2004 är första gången svenska polisen får kännedom om affären när bankmannen Kurt polisanmäls för misstänkt bedrägeri respektive grov förskingring i två separata anmälningar. En förundersökning startas men läggs ned 2009. 2018 startas en ny förundersökning, som nu även innefattar Mikael, efter att Kurt polisanmälts på nytt.  

I januari 2021 grips Jan Helge av norsk polis och häktas senare, misstänkt för grovt häleri. Den svenska förundersökningen pågår fortfarande.

Se hela reportaget om bedrägeriet

Uppdrag granskning ”Mikaels miljoner: Vad hände sen?” finns att se på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bankmannens löften

Mer i ämnet