Bedrägeriexperten: “Kan inte påminna mig om att jag har sett något större”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

I tjugo år har människor trott på löftena från en pensionerad bankman i Umeå. Enligt Uppdrag gransknings sammanställning handlar det om sammanlagt över 100 miljoner kronor som investerats genom åren – utan att ge utdelning. Jan Olsson, bedrägeriexpert på Polisen, säger att han aldrig tidigare hört talats om ett så omfattande investeringsbedrägeri.

Affären som den pensionerade bankmannen Kurt lyckas få människor att investera i ser ut så här:

Kurt hävdar att han tillsammans med några andra har konton utomlands med många miljarder. Pengar som ska komma från lyckade valutaaffärer, markaffärer eller handel med obligationer.

“Affären” är så gott som klar. Det fattas bara lite pengar för att göra alla inblandade oerhört rika.

“Mörkertalet bra mycket större”

Han hävdar att det hela tiden tillkommer avgifter som snabbt måste betalas för att avsluta kontona och föra över pengar till Sverige. Det handlar om valutaavgifter, skatter och notifieringar – ibland på flera hundra tusen kronor.

– Det som sticker ut är att det är svenskar som ligger bakom det. Det är väldigt ovanligt. Och om ni hittat att det är 100 miljoner som har försvunnit till de här spelarna, då är ju mörkertalet bra mycket större än så, säger polisens bedrägeriexpert Jan Olsson.

Har du sett det här tillvägagångssättet förut?

– Ja, det här tillvägagångssättet det är ju modus operandi, skolbokens första sida. Det är så här det går till.

“Ett negativt rekord”

Människor har satsat allt de har. De första insättningarna kom redan 2001 – och det pågår än idag.

– Att det har pågått i 20 år, det är sannolikt något sorts rekord även där. Ett negativt rekord naturligtvis. Jag kan inte påminna mig om att jag har sett något större bedrägeri faktiskt mot enskilda personer gjorda av svenskar, säger Jan Olsson.

Han säger att han inte tror att det finns någon legitim affär i botten.

Men hur kan du vara så säker på att det här är ett investeringsbedrägeri?

– Jag säger bara att det följer investeringsbedrägeriernas upplägg till punkt och pricka från a till ö. Och som du säger, har det här pågått i 20 år, hur länge ska man behöva vänta för att få sina pengar innan man kan konstatera att det är ett investeringsbedrägeri?

Kurt hänvisar till sin advokat och säger att han själv inte tjänat några pengar på ”affären”, när Uppdrag granskning konfronterar honom. Han säger också att alla som satsat i den så kallade affären kommer få tillbaka sina pengar när affären går i lås.

Här kan du läsa en längre artikel om fallet.

Reportaget “Bankmannens löften” sänds onsdag 2 oktober i SVT1 20.00 – du kan se det redan nu i SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bankmannens löften

Mer i ämnet