Miljonbedrägeri i Norge kopplas till svenske Mikael

Publicerad
Uppdrag granskning ·

De har satsat miljontals kronor i hopp om mångdubbel vinst. Men vinsten uteblir och pengarna landar till sist hos västsvenske Mikael. Upplägget i Norge är kopplat till investeringshärvan i Sverige som pågått i snart 20 år.

Uppdrag granskning har tidigare berättat om västsvenske Mikael – mannen som i 20 års tid tagit emot pengar från en påhittad affär som kan vara det mest omfattande investeringsbedrägeriet i Sverige genom tiderna.

Nu visar det sig att bedrägeriet även nått utanför Sveriges gränser.

Bankmannens löften

Har satsat 25 miljoner

Uppdrag granskning får kontakt med norrmannen Tore som berättar att han har satsat totalt runt åtta miljoner – och att han inte är ensam i Norge om att ha investerat.

– På Sörlandet så vet jag i alla fall om att det finns garanterat sex stycken till. Och jag har väl en aning om att det är fler än två, tre till. Så närmare 10 personer här nere är med, säger han.

Hur mycket pengar har den här gruppen satsat i detta?

– Cirka 25 miljoner.

Konton i Hong Kong

Han berättar att en man som heter Jan-Helge har fått folk att satsa sina pengar, som i sin tur har använt sin pappa Ingolv som mellanhand för pengarna.

– Det jag kan säga är att om jag har mottagit något så har det gått vidare till konton i Hong Kong, säger Ingolv när Uppdrag granskning konfronterar honom.

Är det till Mikael de pengarna har gått?

–  Ja, säger han.

I Sverige har personer sammanlagt satsat över 116 miljoner kronor i den påhittade affären. Tillsammans med pengarna från Norge och ytterligare många miljoner från bland annat Holland landar siffran på totalt minst 165 miljoner kronor.

Uppdrag granskning har i månader försökt få kontakt med Mikael både i Sverige och utomlands, utan framgång.

En förundersökning om misstänkt penningtvätt och grovt bedrägeri pågår just nu i Umeå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bankmannens löften

Mer i ämnet