Pressades av bankmannen – tog miljoner från föreningar för att finansiera ”affären”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Efter att hon tömt sina egna besparingar, tagit från sin sambos konto och tagit stora privata lån tog pengarna slut. Då bestämde sig den 62-åriga kanslisten för att ta drygt två miljoner kronor från föreningar vars ekonomi hon hade som uppdrag att sköta. Pengarna satsade hon i den så kallade affären som bankmannen gång på gång lovade skulle ge utdelning – men som aldrig gjorde det.

En 62-årig kvinna arbetar som kanslist för Jokkmokks föreningsliv. Hennes dåvarande sambo lockas att satsa pengar i en affär, men efter att ha gått in med 45 000 kronor säger han stopp. Då ringer den 62-åriga kvinnans telefon.

– Jag var och handlade och fick ett telefonsamtal från en som heter Kurt. Han undrade om jag kunde swisha över fem tusen som de behövde till nåt projekt, säger hon. 

Bankmannens löften

Detta blir den första av närmare tusen kontakter som hon kommer att ha med den pensionerade bankmannen Kurt de kommande två månaderna. De träffas aldrig, all kontakt sker på telefon och via sms. Sammanlagt skickar han 321 sms till kvinnan. I snitt 5 varje dag.

– På fredagar säger han att “nu är det klart för att betalning kommer att komma in”.  Och när måndagen kommer så har jag den här magkänslan att det här är inte bra. Och min magkänsla hade aldrig fel.

Pengarna tar slut

I ett sms skriver Kurt:

“Jag har garantier att vi får igen våra pengar och utdelning. Som  jag skrev så ska jag personligen betala dig en miljard från mina pengar.” 

Efter att hon tömt sina egna besparingar, tagit ifrån sambons och hans företags konton och tagit stora privata lån är pengarna slut.

Gång på gång påtalar hon det för Kurt. I ett sms den 11 februari 2018 skriver hon:

“Har betalat med alla mina tillgångar och över det, så jag kan inte hjälpa er mer! Vill bara att detta ska ta slut!”

Men samtalen och sms:en från Kurt fortsätter att komma:

Den pensionerade bankmannen Kurt skickade sammanlagt 321 sms till kvinnan. Foto: SVT

När pengarna är slut och Kurts sms fortsätter att komma beslutar sig kvinnan för att ta pengar från föreningar som hon sköter ekonomin för i sin roll som kanslist.

Samma dag som hon börjar ta pengarna skickar hon följande sms till Kurt:

“Om mer kostnader ska in så KAN JAG INTE BETALA MER! Inga miljoner i världen kan hjälpa den fruktansvärda känslan jag har just nu.”

Under loppet av fyra veckor för hon över drygt två miljoner kronor från föreningarnas konton.

– När man betalade in till det här, och man gjort av med allting, så kände jag att betalar jag inte in det här så kommer jag inte att få tillbaka det jag har betalat. Så därför fortsatte det ju.

Vad var du rädd för skulle hända om du slutade betala?

– Ja, men alla som jag var skyldig, då får ju de inte igen sina pengar. 

Polisanmäler Kurt

Kvinnan polisanmäls, åtalas och döms under våren 2019 till 1,5 års fängelse för trolöshet mot huvudman.

Hon polisanmäler i sin tur Kurt för bedrägeri. Men utredningen läggs ner, eftersom pengarna inte har gått till honom. Åklagaren lyckas inte heller reda ut var pengarna har hamnat.

Men enligt Uppdrag gransknings kartläggning har en annan man, Mikael, hanterat stora delar av pengarna som Kurt lyckats få människor att satsa. Det är också Mikael som Kurt i förhör pekar ut som huvudman för “affären”.

När Kurt konfronteras av Uppdrag granskning säger han att alla som satsat i den så kallade affären kommer att få tillbaka sina pengar när affären går i lås.

– Du får söka upp min advokat och prata med honom. Jag har inte tjänat en enda spänn av det här.

Uppdrag granskning har försökt få kontakt med Mikael, utan framgång.

Reportaget “Bankmannens löften” sänds onsdag 2 oktober i SVT1 20.00 – du kan se det redan nu i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bankmannens löften

Mer i ämnet