Foto: TT

Finländare går ut och räfsar löv efter Trumps uttalande om ”skogsnationen Finland”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att president Donald Trump lyft Finland som en föredöme när det kommer till städning av sina skogar går finländare nu ut i sociala medier och postar bilder på sig själva rustade med krattor och räfsor under hashtaggen #rakeamericagreatagain.

USA:s president Donald Trump hävdar att de omfattande bränderna i Kalifornien, som bland annat jämnade staden Paradise med marken, inte har något med klimatförändringarna att göra. Bakgrunden är att skogsförvaltningen inte har gjort sitt jobb, framhöll han under sitt besök i Paradise under helgen.

”De lägger mycket tid på att räfsa och städa”

I samband med besöket tog presidenten upp exempel på andra länder som har varit framgångsrika i att förebygga och bekämpa skogsbränder. Finland är ett sådant land, sade Donald Trump i en intervju med CNN.

– Om man tittar på andra länder där de gör det på ett annat sätt så är det en helt annan situation. Jag träffade Finlands president som sade att ”vi är annorlunda, vi är en skogsnation”, och att de lägger mycket tid på att räfsa och städa och göra saker, och de har inga problem, sade Donald Trump.

Finlands president Sauli Niinistö menar dock att han inte har påstått att finländare är särskilt intresserade att att kratta och räfsa, däremot har han i samband med att de båda möttes i Paris pratat med Trump om finländsk skogsvård och deras övervakningssystem för skogsbränder, enligt presidentens kansli.

Finländare rustar sig med krattor och räfsor

Missförstånd eller inte, Donald Trumps uttalande har fått stor spridning i sociala medier. Finländare går nu ut och postar bilder på sig själva i skogen rustade med krattor och räfsor under hashtags som #rakenews och #rakeamericagreatagain, där ”rake” kan översättas till ”räfsa” på svenska.

Samtidigt har Finlands arbete med att både förebygga och bekämpa skogsbränder faktiskt varit framgångsrikt. Det handlar bland annat om att landet har ett välutvecklat larmsystem och ett utbrett vägnätverk som gör det lättare att släcka bränder. Trots det är klimatexperter föga imponerade av Trumps analys, det råder alltför stora skillnader mellan länderna när det kommer till skogarna och klimatet för att man ska kunna göra en jämförelse, menar de.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bränder i Kalifornien

Mer i ämnet