Räddningsarbetare hjälps åt att leta efter kvarlevor i ruinerna av ett hus. I veckan väntas det regna. Det väcker hopp men även rädsla för översvämningar och lerskred. Foto: Terray Sylvester/REUTERS/TT

Hopp väcks i Kalifornien när regn väntas komma

Uppdaterad
Publicerad

Med hopp om nederbörd i veckan ser Kalifornien sina första ljusglimtar efter de mardrömslika bränderna som härjar i delstaten. Samtidigt sjunker antalet saknade personer.

Under söndagskvällen lokal tid sjönk antalet saknade efter den norra storbranden i Kalifornien från 1 276 personer till 993. Samtidigt hittades ytterligare en person död i ruinerna efter branden, och därmed stiger dödssiffran till 77.

Enligt myndigheter så är branden omringad till 65 procent, en ökning med fem procent från kvällen innan.

Bränderna i norra Kalifornien

Samtidigt väcks hopp i norra Kalifornien när rapporter om regn senare i veckan börjar komma.

”Signifikanta regnväder”

Enligt SVT:s meteorolog Nitzan Cohen väntas regnet dra in över norra Kalifornien mitt i veckan och väntas pågå i ett par dagar.

– Det är svårt att säga hur mycket av regnet som kommer falla på just bränderna. Men det vi ser är att det kommer signifikanta regnväder, säger Nitzan Cohen.

Regnet tar sig sedan vidare söderut, där mindre bränder härjar i Kalifornien.

– Frågan är hur mycket av regnet som kommer ner till de södra bränderna. Det är främst den stora branden norrut som tar mer del av regnet.

Risker med regn

Frågan är hur stor hjälp regnet kommer bli i släckningsarbetet. Vissa räds risken för översvämningar och lerskred, som kan förvärra situationen för de 46 000 personer som redan tvingas lämna sina hem.

Det menar amerikanske meteorologen Patrick Burke från WPC.

– Regnet kommer bli en stor lättnad för brandmännen och luftkvaliteten i området, men risken är stor för farliga lerskred på kullar och backar nu när vegetationen har bränts bort.

Läs mer: Luftkvaliteten är bland den sämsta i världen efter bränderna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bränderna i norra Kalifornien

Mer i ämnet