Zumay Tietz är en av de boende i den branddrabbade staden Chico i Kalifornien. Foto: TT

Svenska Zumay på plats nära branden i Kalifornien: ”Bilen är packad och redo”

Uppdaterad
Publicerad

En stor skogsbrand rasar i Kalifornien. Hittills har branden ödelagt staden Paradise och därefter dragit vidare till den närliggande staden Chico. Zumay Tietz som är bosatt i Chico väntar på att få klartecken på att evakuera.
– Jag kan inte sova för jag vill vara beredd att dra om elden skulle ta sig in i stan, säger hon.

Tiotusentals människor i staden Paradise i norra Kalifornien har tvingats fly efter att en stor skogsbrand drog in över staden under torsdagskvällen, lokal tid. Enligt myndigheter har branden ödelagt staden helt och flera personer har omkommit.

Trots ett intensivt släckningsarbete är branden ännu inte under kontroll utan har dragit vidare till den närliggande staden Chico. Än så länge härjar branden bara i utkanten av staden. Svenska Zumay Tietz är en av Chicos drygt 93 000 invånare.

”Bilen är packad och redo”

– Det är hemskt här. Jag kan inte sova för jag vill vara beredd att dra om elden skulle ta sig in i stan. Jag har två små barn och bilen är packad och redo, säger Zumay Tietz till SVT Nyheter.

Elvert Richardson, boende i Chico i Kalifornien, har fotat branden som härjar i utkanten av staden. Foto: Elvert Richardson/Privat

Zumay Tietz och hennes familj befinner sig hemma hos en släkting. De sover alla i vardagsrummet på soffor och madrasser tillsammans med andra personer som har blivit evakuerade från sina hem.

Flera av parets vänner har redan gett sig iväg, men eftersom Zumays man ska jobba i morgon och inte har tillåtelse att evakuera om inte en evakueringsorder har utfärdats kan de ännu inte ge sig av.

Evakueringscenter har inrättats

– Jag vet inte var vi ska ta vägen om vi evakuerar. Alla närliggande hotell är fullbokade, allt ner till Sacramento verkar vara fullbokat. Kanske kan vi ta in på något evakueringscenter, det finns flera i närliggande städer, säger Zumay Tietz och fortsätter:

– Jag tänker också på vad som kommer att hända efter det här, med alla som förlorat sina hem.

Vad som ligger bakom branden är inte klarlagt, men det varma och torra vädret har bidragit till den snabba spridningen. Enligt Kaliforniens brandskyddsdepartement kommer man inte kunna säga något om omfattningen av katastrofen förrän om flera dagar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bränder i Kalifornien

Mer i ämnet