Till höger Donald Trump som skakar hand med Kaliforniens guvernör Jerry Brown efter att ha stigit av planet under lördagen.Till vänster Golden Gate-bron i röken från bränderna. Foto: Evan Vucci/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Efter kritiken – Trump besöker bränderna

Uppdaterad
Publicerad

På lördagen besökte Donald Trump staden Paradise som totalförstörts i bränderna som härjar i norra Kalifornien. Fler än 1 000 människor finns med på namnlistor över saknade och 76 personer har bekräftats döda i den så kallade camp-branden.
– Den här branden var en riktigt, riktigt illa en, sade Donald Trump.

Under lördagskvällen, svensk tid, steg USA:s president Donald Trump av Air Force One i Kalifornien. Han möttes direkt av röklukten från den skogsbrand som skördat flest dödsoffer hittills i delstatens historia, camp-branden.

Trump begav sig till Paradise och vandrade omkring bland resterna i det som för bara lite mer än en vecka sedan var en stad med 27 000 invånare.

– Det är väldigt sorgligt att se, sade Trump.

Trump berörd

Efter rundturen fortsatte Trump att fälla kommenterar i linje med den kritik som han har riktigt mot skogsskötseln i området, skriver BBC.

– Jag tror inte att vi kommer att få se något så här allvarligt igen. Förhoppningsvis kommer detta vara den sista av dessa bränder, för den här branden var en riktigt, riktigt illa en, sade Trump.

Enligt myndigheterna har nästan 50 000 människor tvingats lämna sina hem i norra Kalifornien, och närmare 1 200 lever på härbärgen.

Fått kritik

Donald Trump har tidigare sagt att bränderna beror på att förvaltningen av skogarna varit för dålig.

– Vi ska tala om skogsskötsel. Det här kunde ha varit en helt annan slags situation, sade Donald Trump, enligt NBC News.

Uttalandet har bemötts av stark kritik bland ledande personer inom delstatens räddningstjänst och Kaliforniens nuvarande guvernör demokraten Jerry Brown.

– Det är den federala staten som har valt att leda bort resurser från skogsskötseln, inte Kalifornien, sade chefen för Kaliforniens räddningstjänst, Brian Riceenligt, enligt AFP.

Lovordat brandmän

Donald Trump har även lovordat brandmän och annan krispersonal som just nu jobbar med bränderna, och kallat dem ”fantastiska och väldigt modiga”.

Tre bränder härjar i Kalifornien sedan flera dagar tillbaka: Woolsey-branden och Hill-branden norr om Los Angeles, och Camp-branden utanför Sacramento i norra Kalifornien. Den sistnämnda är den brand i Kalifornien som har skördat flest dödsoffer hittills.

Enligt myndigheterna kan listan på drygt 1 000 saknade personer komma att revideras, då många människor troligtvis inte vet att de finns med på listan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bränderna i norra Kalifornien

Mer i ämnet