Delade video på morden i Marocko – flera danskar riskerar fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Videon på det brutala mordet på en 28-årig norsk och en 24-årig dansk kvinna i bergskedjan Höga Atlas i Marocko i fjol spreds på sociala medier. Nu har 14 danskar delgivits misstanke för att ha delat den, uppger danska Östjyllandspolisen.

Videon, som tros visa ett av morden på kvinnorna, spred sig som en löpeld på sociala medier. Anhöriga och vänner till offren fick den bland annat delad på sina Facebooksidor, och både polis och politiker i flera länder vädjade om att delningarna skulle upphöra.

– Vi fick in 118 anmälningar gällande den här videon och nu går vi vidare med 14 av dessa, säger åklagaren Jakob Berger Nielsen till SVT Nyheter.

Riskerar fängelse

Tolv av de misstänkta riskerar upp till tre års fängelse. Sex av dem är under 18 år, skriver danska åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

– I Danmark får man inte sprida bilder eller information av det här slaget. Inte heller material som visar en terrorhandling eller där man uppmanar till terrorhandling är lagligt, säger Jacob.

Tjugotal gripna i Marocko

Också i Norge har det diskuterats huruvida spridningarna bryter mot norsk lag gällande hänsynslöst beteende mot andra och kränkande av privatlivets helgd.

De skandinaviska kvinnorna var i Marocko på semester och hittades brutalt mördade vid sitt tält. Därefter greps ett tjugotal personer i Marocko och fyra män misstänks för mordet. Männen har i en video svurit trohet till terrogruppen IS.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.