Den norska statsministern Erna Solberg, bilden till höger, ber människor att inte ladda ner eller sprida den video som påstås visa morden. Foto: AFP/Terje Pedersen/TT

Marocko: Kvinnorna mördades slumpmässigt

Uppdaterad
Publicerad

Den 28-åriga norska och den 24-åriga danska som mördats i Marocko blev slumpmässigt utvalda, rapporterar norska VG, med hänvisning till en presskonferens som sänts i marockanska medier. Den norska statsministern Erna Solberg ber människor att inte ladda ner eller sprida den video som påstås visa morden.

– Enligt utredningen var de inte ute efter att döda den norska och den danska turisten specifikt, men de var där för att döda turister, sade en talesperson för den marockanska polisen vid presskonferensen.

Enligt marockanska myndigheter och danska uppgifter har dubbelmordet en terrorkoppling. En av de fyra män som gripits misstänkta för inblandning i själva mordet dömdes 2013 till två års fängelse för terrorrekrytering. Den marockanska polisen misstänker att gruppen var på väg att utföra fler attacker när de greps.

Kvinnor mördade i Marocko

Ytterligare nio personer har gripits inom ramen för den marockanska utredningen.

De skandinaviska kvinnorna hittades brutalt mördade vid sitt tält i bergskedjan Höga Atlas i måndags.

Statsministern vädjar: Sprid inte filmen

Den norska säkerhetspolisen bekräftar att anhöriga och vänner till offren har fått en film som påstås visa morden, delad på sina Facebooksidor. I en intervju med VG uppmanar den norska statsministern Erna Solberg människor att inte ladda ner eller sprida filmen.

– Det är spridning av videon som terroristerna är ute efter, för att skapa rädsla och oro. Jag hoppas att människor stöttar och visar medkänsla med offren och deras anhöriga, genom att inte sprida videon, säger Solberg.

Jurister som tidningen talat med menar att de som sprider filmen bryter mot norsk lagar som gäller hänsynslöst beteende mot andra, och kränkningar av privatlivets helgd.

– Jag tror att de flesta som laddar ned eller sprider gör det utan att tänka sig för. Det tycker jag att de borde göra, och bidra till att videon inte sprids, säger Erna Solberg till VG.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvinnor mördade i Marocko

Mer i ämnet