Hundratals höll tyst minut för de mördade skandinaverna

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals personer i Norge höll under måndagen två tysta minuter för att hedra de skandinaviska kvinnorna som mördades i Marocko i december.- Den här situationen har varit mycket svårare att hantera än vi någonsin kunnat föreställa oss, sa Annette Bischoff, fakultetschef där kvinnorna studerade.

De båda kvinnorna var studenter i den norska staden Bö. Många av deras medstudenter samlades mitt på dagen vid universitetets campus under två minuters tystnad – en för var och en av kvinnorna.

Fakultetschefen Annette Bischoff sa till NRK efteråt att den tragiska händelsen påverkat alla, i synnerhet de studenter som studerat och bott nära de två kvinnorna.

Svårt att hantera

Situationen har varit svårare att hantera än de någonsin kunnat föreställa sig, menar Bischoff.

– Jag kan inte förstå det – men jag kan tänka mig att de blev offer i ett krig som de inte själva visste att de var en del av. Det är kanske så vi måste rama in det för att kunna hantera det hela, sa Annette Bischoff till NRK.

Mordet beskrivs som terrorhandling

Totalt är 22 personer misstänkta för kopplingar till morden på en 28-årig norsk och en 24-årig dansk kvinna i bergskedjan Höga Atlas i Marocko. Marockanska myndigheter beskriver dubbelmordet som en terrorhandling.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.