• Viktigt meddelande:

    Det brinner kraftigt nordväst om Åbuamossen i Hässleholms kommun. Personer som bor i området bör förbereda sig på evakuering. Läs mer

Atlasbergen i närheten av turistbyn Imlil i Marocko. De mördade kvinnorna hittades en mil från byn. Foto: Fadel Senna/AFP/TT

Mordet på de skandinaviska turisterna i Marocko – det vet vi

Publicerad

Två turister, en norska och en danska, hittades mördade en mil från Imlil i Marocko. 13 personer har gripits för morden, som utreds som en terrorhandling. Det här vet vi om händelsen.

Turisterna

De två skandinaviska kvinnorna hittades döda i Atlasbergen måndagen 17 december. Området är populärt bland vandrare, och de två kvinnorna ska ha varit erfarna friluftsmänniskor. De var studenter på ett program med huvudämne friluftsliv vid ett universitet i norska Telemark. Enligt norska NRK skulle de vandra i Atlasbergen under julen.

Mordet

De senaste officiella uppgifterna är att kvinnorna hittades med knivskador på sina halsar, enligt det marockanska inrikesdepartementet. Mer än så har ännu inte bekräftats av de inblandade myndigheterna.

Ett videoklipp har spridits på sociala medier, som påstås visa mordet på en av kvinnorna. Videon, som SVT Nyheter tagit del av, visar hur kvinnan utsätts för mycket grovt våld, där gärningsmännen avlägsnar huvudet på kvinnan.

Den norska polismyndigheten Kripos bekräftar inte att videon är äkta, men säger att det inte finns något konkret som tyder på att den inte skulle vara det.

Kripos knyter videon till händelsen, men meddelar att de fortsätter att undersöka den.

Den danska underrättelsetjänsten PET bekräftar inte heller att videon är äkta, men skriver att de utgår från ett antagande att den är det i sin utredning.

Samtidigt arbetar man med att försöka stoppa spridningen av klippet, och Facebook uppger att man beslutat att försöka avlägsna det från sin plattform.

De gripna

Under måndagen greps en man misstänkt för mordet. På tisdagen greps ytterligare tre. På onsdagen bekräftade marockanska myndigheter att en av de gripna männen hade kopplingar till en då icke namngiven terrorgrupp, och att mordet utreds som en terrorhandling.

En video där fyra av de gripna männen sitter framför vad som ser ut som en hemmagjord IS-flagga och svär trohet till terrorgruppen utreds också, enligt åklagare i Marocko. Enligt Kripos ska videon ha spelats in veckan innan mordet. Varken Norge eller Danmark nämns i den.

På torsdagen greps tre män på en buss, där man också hittade flera knivar gömda under deras säten.

De senaste uppgifterna är att totalt 13 personer har gripits.

Även den norska och den danska polisen utreder det som ett terrorbrott.

En talesperson för den marockanska regeringen beskriver händelsen som en terrorattack, och en ”kniv i ryggen på Marocko och marockanerna”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kvinnor mördade i Marocko

Mer i ämnet