Atlasbergen i närheten av turistbyn Imlil i Marocko. De mördade kvinnorna hittades en mil från byn. Foto: Fadel Senna/AFP/TT

Mordet på de skandinaviska turisterna i Marocko – det vet vi

Uppdaterad
Publicerad

28-åriga Maren Ueland från Norge och 24-åriga Louisa Vesterager Jespersen från Danmark hittades mördade i Atlasbergen, en mil från Imlil i Marocko i fjol. Marockanska myndigheter gick tidigt ut med att dubbelmordet var en terrorhandling och 13 personer greps inledningsvis för morden. På torsdagen dömdes tre av dem för terrorbrott och mord till dödsstraff i en Marockansk domstol. Det här vet vi om händelsen.

Turisterna

De två skandinaviska kvinnorna hittades döda i Atlasbergen måndagen 17 december. Området är populärt bland vandrare, och de två kvinnorna beskrivs som erfarna friluftsmänniskor. De var studenter på ett program med huvudämne friluftsliv vid ett universitet i norska Telemark. Enligt norska NRK skulle de vandra i Atlasbergen under julen.

Mordet spreds i sociala medier

Kvinnorna hittades mördade i ett campingtält. Ett videoklipp spreds efter morden på sociala medier, som visar mordet på en av kvinnorna. Videon, som SVT Nyheter tagit del av, visar hur kvinnan utsätts för mycket grovt våld, där gärningsmännen skär halsen av henne.

Både i Norge och i Danmark arbetade myndigheter med att försöka stoppa spridningen av klippet. Facebook uppgav att man beslutat att försöka avlägsna det från sin plattform.

De gripna

Under måndagen greps en man misstänkt för mordet. På tisdagen greps ytterligare tre. På onsdagen bekräftade marockanska myndigheter att en av de gripna männen hade kopplingar till en då icke namngiven terrorgrupp, och att mordet utreds som en terrorhandling.

En video där fyra av de gripna männen sitter framför vad som ser ut som en hemmagjord IS-flagga och svär trohet till terrorgruppen utreddes också, enligt åklagare i Marocko. Enligt norska polismyndigheten Kripos ska videon ha spelats in veckan innan mordet. Varken Norge eller Danmark nämns i den.

På torsdagen efter att kvinnorna hittats mördade greps tre män på en buss, där man också hittade flera knivar gömda under deras säten.

Även den norska och den danska polisen ser morden som ett terrorbrott.

En talesperson för den marockanska regeringen beskrev händelsen som en terrorattack, och en ”kniv i ryggen på Marocko och marockanerna”.

Domen

De tre huvudmisstänkta männen dömdes idag, torsdag 18 juli 2019, till dödsstraff. Marockanska myndigheter. 25-åriga Abdessamed Ejjoud som tros ha varit ledare för IS-cellen, 27-åriga Younes Ouaziyad och 33-åriga Rachid Affati har alla deltagit i planeringen och utförandet av morden. Alla tre bodde i ett område intill staden Marrakech, i närheten av bergskedjan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.