Foto: TT

Flippar och floppar – här är Nobelklänningarna vi minns

Uppdaterad
Publicerad

Ikväll är det dags för festernas fest ”Nobelfesten”. Journalisten och modeexperten Nina Campioni listar de bästa klänningarna från Nobel genom åren. – Förra året hade kronprinsessan Victoria ingen konkurrens alls. Hennes klänning var helt magisk, säger hon i Gomorron Sverige.

Det är årets största svenska fest och alla världens ögon riktas just nu mot Sverige. I dag går Nobelbanketten vid Stockholms stadshus av stapeln. Festen som lockar världens snillen och kungligheter. Men som vanligt är det en sak som är i fokus på Nobelfesten- nämligen klänningarna.

– Drottning Silvia är den som jag är mest nyfiken på. Hon lyckas nästan jämt och är trendmedveten och har bra koll, säger Nina Campioni.

Nobelpriset 2015

Svensk designer

I år tror hon att drottningen kommer att välja svenskt.

– Det är mycket hysch pysch innan. Men jag tror att det kommer bli en svensk designer. Hon kommer säkert att bära starka färger som klär henne, säger Nina Campioni. 

Men förra året sopade Kronprinsessan Victoria banan med all konkurrens. Då hon bar en röd axelbandslös klänning designad av Pär Engsheden.

– Jag svor nästan så vacker var den. Den var helt magiskt vacker. Vilken Disney dröm, säger Nina Campioni.

Vägde 12-13 kilo

Även prinsessan Madeleines klänning var väldigt vacker menar hon.

– Hon hade en riktigt härligt välarbetad klänning och det sägs att den vägde 12-13 kilo.

I år är både kronprinsessan Victoria och prinsessan Sofia gravida och det kommer att prägla deras klädval.

– Jag hoppas att Victoria löser det som hon gjorde sist. Med nåt åtsittande så att hon framhäver bulan, säger Nina Campioni. 

Nobel 2007

Enligt Nina Campioni finns det ett Nobelår som sticker ut när det gäller de svenska kvinnliga kungligheternas klädval. Nämligen år 2007.

– Det året var de över hela linjen så vackra. Madeleine bar en sammetslen dröm och det var första gången man verkligen kände att Victoria tyckte det var kul med kläder. Hon bar en sådan annorlunda och speciell klänning, säger hon.

En som dock fick negativa rubriker för sitt klädval var Centerns partiledare Annie Lööf. 2011 bar hon en två delad blåsa i rosa och grönt.

Raveblåsa

– Det var lite rave över den. Den visar att man inte ska ta ut svängarna för mycket utan välja mer klassiskt, enligt Nina Campioni.

Hur mycket hud får man visa?

– Det är känsligt med urringning. Prinsessan Madeleine fick kritik för sin urringade röda klänning för ett par år sedan. Men det var också många som hyllade den så det ligger alltid i betraktarens öga.

För männen är det dock svårare att sticka ut på Nobelfesten.

– Just på Nobel är det svårt att sticka ut på som man. Men de kan alltid leka med skorna för att bryta av lite. Färgglada skor vore kul, tipsar Nina Campioni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpriset 2015

Mer i ämnet