Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Svenskarna är mer ressugna än på länge” säger Sandra Miller Kinge, kommunikationschef på Apollo. Foto: Erik Simander/TT samt SVT

Ökning av utlandsresenärer – ”Svenskarna är mer ressugna än på länge”

Uppdaterad
Publicerad

Antalet passagerare på utrikesflyg var fem gånger fler i juni jämfört med samma period förra året, visar statistik från Transportstyrelsen. Charterbolagen vittnar om högt bokningstryck och många ressugna svenskar.

Cirka 323 000 passagerare åkte utrikes från Sverige under juni i år, förra året var det cirka 62 000 resenärer.

– Svenskarna är mer ressugna än på länge. Vi var lite avvaktande förra året men nu reser vi ganska mycket faktiskt, säger Sandra Miller Kinge, kommunikationschef på Apollo.

Bilden delas av Adam Györki, kommunikationsansvarig på Tui:

– Sedan en vecka före midsommar och framåt har det varit ett väldigt högt bokningstryck på resor under sommaren. Det är ganska ovanligt när vi har sådant väder som vi har nu, säger han.

1,5 miljoner covidbevis utfärdade

Att det är många som är ressugna märks också bland covidbevisen, som visar om resenären är vaccinerad. Bevisen är till för att underlätta för resor i Europa. Hittills har över 1,5 miljoner covidbevis utfärdats av e-hälsomyndigheten sedan början av juli.

– Vi har sett en stor ökning på resor sedan covidbevisen kom, folk reser en del när de har vaccinerat sig, säger Sandra Miller Kinge.

Det är fortfarande långt kvar till resenivåerna är som innan pandemin. I juni 2019 var det 1 625 000 avresande passagerare utrikes.

– Vanligtvis bokar man sin sommarresa i januari och nu bokar man kanske bara några veckor innan man ska åka. Men om vi fortsätter i bokningstakten vi har sett nu kommer juli-resorna att sälja slut, säger Adam Györki.

Ökad smitta i många länder

Samtidigt som utlandsresorna blir fler kommer också rapporter om ökad smittspridning runtom i världen, bland annat på grund av deltavarianten. I till exempel Spanien har smittan ökat bland unga och flera restriktioner har tagits tillbaka på nattklubbarna.

– Skulle något förvärras, eller om det kommer nya restriktioner eller rekommendationer, agerar vi naturligtvis på det. Men hittills känns det säkert och man får vara noga med att själv ta sitt ansvar, säger Sandra Miller Kinge.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar nu alla som har rest utomlands att ta ett PCR-test när de kommer hem till Sverige igen.

– Vi uppmanar våra resenärerna till att följa restriktionerna som finns, även när man är på semester, säger Adam Györki.

2021

Avresande: 322 845

Ankomande: 231 048

2020

Avresande: 61 958

Ankomande: 54 015

2019

Avresande: 1 624 839

Ankomande: 1 505 397

Statistiken omfattar alla svenska flygplatser där det bedrivs linjefart och/eller chartertrafik.

Källa: Transportstyrelsen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer