Folkhälsomyndigheten: ”Liten andel som är asymptomatiska”

Uppdaterad
Publicerad

Coronaviruset ger tydliga symptom, menar Världshälsoorganisationen. Men Folkhälsomyndigheten vill inte avfärda att det kan finnas de som får covid-19 utan tecken på sjukdom.

– Vi måste ändå ta höjd för det, säger Karin Tegmark-Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Det råder stor osäkerhet kring om man kan vara sjuk i covid-19 utan att få symptom.

När Världshälsoorganisationen (WHO) höll sin dagliga pressträff i måndags avfärdade de bilden av att många smittats utan att märka det.

Coronapandemin

Enligt flera studier från USA, Europa och Asien hade enbart mellan en och tio procent av de testade uppvisat antikroppar mot viruset.

– Det fanns en uppfattning när viruset började spridas att vi bara såg de allvarliga fallen och att de flesta skulle smittas utan att märka det, men de här studierna visar på motsatsen. Antalet som smittats totalt är antagligen mycket lägre än vi trodde, säger WHO:s chef för krisberedskap Michael Ryan.

FHM: En liten andel

När Folkhälsomyndigheten utförde sin första så kallade tvärsnittsstudie i slutet av mars, hade alla som testades positivt för corona upplevt någon typ av symptom.

Trots det står myndigheten fast vid att man kan ha covid-19 utan tecken på sjukdom, även om den gruppen smittade inte är särskilt stor.

– Vi står kvar vid att det är en liten andel som är asymptomatiska. Vi måste ändå ta höjd för det, och det är ju därför vi tycker att det är viktigt att hålla avstånd och särskilt då hos äldre, om det skulle utgöra en liten del av spridningen av sjukdomen, säger Karin Tegmark-Wisell.

Fler kan vara smittade i Sverige

Även om relativt få visade tecken på antikroppar i de nya studierna i världen, kan spridningen vara större i Sverige.

– Globalt sett kan det säkert stämma att det är på det viset. Sen vet vi ju att det är olika i olika länder. Också regionalt, och ibland lokalt, finns en väldigt skillnad i expositionen. Där man har haft stora utbrott kommer siffran se annorlunda.

Just nu utför Folkhälsomyndigheten antikroppstester som de hoppas kan ge en tydligare bild av hur många som har haft covid-19 i Sverige. Resultaten väntas komma i nästa vecka.

”Väldigt farligt”

Under sin presskonferens riktade WHO även kritik mot länder som har en strategi att uppnå flockimmunitet och kallade det för ett ”väldigt, väldigt farligt tillvägagånssätt”.

Karin Tegmark-Wisell förnekade återigen att det skulle vara en del av Sveriges coronastrategi.

– Det har aldrig varit något egenintresse från vår sida, den svenska strategin, att vi ska uppnå flockimmunitet. Däremot kan det bli en konsekvens att man får en högre immunitet i de delar av världen där sjukligheten har varit högre jämfört med där det har varit lägre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet