Illustrationsbild. Foto: Amir Nabizadeh/Johan Nilsson/TT

Folkhälsomyndigheten vill förhindra upprepade tester

Uppdaterad
Publicerad

Möjligheten att testa sig för covid-19 har successivt byggts ut sedan pandemin bröt ut. Men trots att kapaciteten ökat är trycket på testerna så högt att flera regioner har nått maxkapacitet. Nu vill Folkhälsomyndigheten kunna spärra möjligheten för en och samma person att beställa flera tester på kort tid.

De senaste veckorna har rapporter om överbelastning i regionernas provtagning för corona duggat tätt. Så sent som i förra veckan visade SVT:s genomgång att sju regioner nått maxtaket.

För att komma till rätta med situationen kommer Folkhälsomyndigheten nu att vidta flera åtgärder i syfte att minska belastningen. Åtgärderna handlar bland annat om att informera om att inte testa sig om man inte har symptom, öka bemanningen på analyslaboratorierna och upphandla ytterligare aktörer för laboratorieanalys.

Man kommer även att begränsa möjligheterna för enskilda personer att boka flera tester på kort tid. Folkhälsomyndigheten skriver att bokningssdor på nätet ska ”kunna spärras så att upprepad testning inom ett kort tidsintervall för en person inte är möjlig”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.