Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mathias Isaksson i Rättvik försöker förbereda sig så gott han kan inför nästa skyfall. Han har köpt 20 sandsäckar som han hoppas ska kunna skydda egendomen. Foto: Rebecka Haglund/SVT

Försäkringsbolagen: Miljardnota för skador efter stormen Hans

Publicerad

Försäkringskostnaderna efter stormen Hans framfart i Sverige väntas bli cirka en miljard kronor. Det visar nya beräkningar från branschorganisationen Svensk försäkring. Hittills har 8400 skador rapporterats in till försäkringsbolagen.

De exakta kostnaderna är ännu inte klara, men Svensk försäkring uppger till SVT Nyheter att man räknar med kostnader på cirka en miljard kronor. Av de idag cirka 8400 inrapporterade skadorna till Sveriges fem största försäkringsbolag är översvämningsskador vanligast. Därefter kommer skador orsakade av exempelvis jordskred och erosion.

– Det som var speciellt med Hans var att det drabbade så stora delar av Sverige, från Skåne till Västerbotten, säger Staffan Moberg, jurist och klimatomställningsexpert på Svensk försäkring.

Han reagerar på att många skador rapporterats som rör jordskred och erosion.

– Det överraskade mig att den kategorin var så stor, säger Staffan Moberg.

Får stå för kostnaderna själv

Mathias Isaksson i Rättvik är en av de tusentals drabbade efter stormen Hans. Efter ett kraftigt regn bildades en rännil som spolade bort hela hans uppfart och även tog med sig marken under husgrunden till hans garage. 

– Istället för en uppfart hade vi en skyttegrav full med strömmande vatten här, säger han.

Det krävdes 100 ton grus för att återställa skadorna på Mathias Isakssons tomt. Markskador orsakade av erosion täcks normalt inte av de flesta försäkringsbolag, så han har fått stå för alla kostnader själv.

– Det är läskigt med klimatförändringar, och att sånt här väder kan bli det nya normala, säger Mathias Isaksson.

Kan bli dyrare och svårare att försäkra

Försäkringsbranschen menar att det är hög tid för samhället att börja anpassa sig till mer extremt väder. Svensk försäkring flaggar för att vi annars riskerar höjda försäkringspremier, men även att vissa fastigheter i särskilt drabbade områden inte kommer gå att försäkra alls.

– Det finns områden i USA där man slutat teckna försäkringar på grund av klimatförändringarna. Vi är oroliga, för görs inget nu gällande klimatanpassning, så kan vi också tvingas till det om skadorna blir dyrare och mer frekventa, säger Staffan Moberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.