Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Håll dig hemma, ring grannen och höj allt med 50 centimeter” – Hör skadeförebyggarens bästa tips för att inte drabbas av översvämning. Foto: SVT

Försäkringsbolagen efter Hans: ”Aldrig sett något liknande”

Uppdaterad
Publicerad

Stormen Hans har drabbat svenska hushåll på ett helt unikt sätt, enligt svenska försäkringsbolag. Tusentals anmälningar om översvämningar, skadade hus och blixtnedslag har inkommit från människor över hela landet.

– Det är helt unikt, vi har sett skador från Sundsvall till södra Skåne, säger Erik Arvidsson.

Sedan i söndags har stormen Hans orsakat omfattande skador runt om i Sverige. Skadeanmälningar har inkommit till svenska försäkringsbolag i tusental och liknar inget de tidigare sett, enligt Erik Arvidsson, skadeförebyggare på Folksam.

– Det som är unikt med skadorna efter Hans är att de inte är koncentrerade till en ort, som det annars brukar vara. Nu är finns det anmälningar från Sundsvall i norr till södra Skåne, och det har vi inte varit med om tidigare. Det är helt unikt, säger han.

Översvämningar över hela landet

Även andra försäkringsbolag delar bilden av situationen som extrem, både jämfört med vanliga år och tidigare extremväder.

– Det är extremt mycket värre än vanligt. Ser man på regnovädret i Gävle 2021, som var det senaste stora vädereventet vi hade, så var det koncentrerat till centrala delarna av Gävle, säger Håkan Franzén, försäkringsexpert på Trygg hansa.

– Men nu har vi fått översvämningar över nästan hela landet, och det är väldigt unikt. Jag har aldrig sett något liknande, tillägger han.

Många skadeanmälningar

Enligt Susanne Fagerberg, naturskadespecialist på Länsförsäkringar, har de under torsdagen mottagit fler än 1000 anmälningar från bland annat Skåne och Dalarna.

Sammanlagt har de tre bolagen mottagit över 2 000 skadeanmälningar som är relaterade till stormen Hans.

– Vi kan dock räkna med att det kommer en efterbörd med sena skadeanmälningar hos fritidshusägare och de som varit bortresta från sina hem under stormen. Min uppskattning utifrån det vi vet just nu är att det säkert kommer röra sig om minst två tusen skador i slutändan, säger hon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur mycket pengar kan jag få? Vad ersätts? Och hur dokumenterar jag skadan på rätt sätt? Försäkringsexperten Peter Stark reder ut vad som gäller. Foto: privat/Måns Antman Debels/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.