Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför pekas vissa områden ut som extra regnkänsliga – se tre exempel i klippet. Foto: Räddningstjänsten

Forskaren: Mer extremregn i takt med klimatförändringarna

Uppdaterad
Publicerad

Vi kommer se extremregn mer frekvent i framtiden till följd av ett varmare klimat – och Sveriges infrastruktur är inte anpassad för regnmängderna.

– Människor kan få vatten i källaren varje sommar, säger Johanna Alkan Olsson, docent i miljövetenskap.

Göta älv har svämmat över, skyfall har orsakat skador runt sjön Siljan och översvämningar har orsakat stor förödelse i Åre. Det är bara några av de platser som hittills har drabbats av ovädret Hans.

I framtiden kommer vi se mer oväder av den här sorten menar Johanna Alkan Olsson, docent i miljövetenskap vid Lunds universitet.

Ovädret Hans

– Huvudproblemet är såklart klimatförändringarna i kombination med att det inte finns någonstans för vattnet att ta vägen, säger hon.

Ovädret är till viss del naturligt men att oväder som Hans dyker upp mer frekvent hör inte till det normala.

– Regnoväder som Hans kommer vanligtvis var femtionde år men nu kommer det oftare och det är inte normalt. Vi ser nu klimatförändringar orsakade av människan, säger Johanna Alkan Olsson.

”Som en regnjacka”

Johanna Alkan Olsson menar vidare att Sveriges städer och orter är inte anpassade för att ta hand om så pass mycket vatten som har fallit de senaste dagarna. Det handlar om städernas utformning med mycket asfalt, få grönområden och tät bebyggelse.

– Asfalt och hustak är som att sätta en regnjacka på en stad, vattnet rinner vidare och orsakar skada, säger hon.

Förberedelse inför framtiden

Mer frekvent extremregn i Sverige betyder att fler kommer drabbas av förstörda vägar och vatten i källaren.

– Vi vet inte var vattnet kommer hamna i framtiden, vi måste förbereda oss överallt. När man bygger nytt måste man bygga översvämningsanläggningar där vatten kan hamna.

Hus som sakta ruttnar

En långsiktig effekt av mer frekventa extremregn är, enligt Johanna Alkan Olsson, att klimatet i Sverige blir fuktigare.

– Det finns en risk att vi kommer se mer av att fastigheter sakta ruttnar och att mögel blir ett allt större problem. Det kommer även bli en stor hälsofara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ovädret Hans

Mer i ämnet