Lars Nord, professor i politisk kommunikation. Foto: TT/Privat

Forskare: Naturlig del i SD:s kampanjarbete

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas flygbladskampanj är kontroversiell, men helt i linje med partiets kampanjarbete. Det menar Lars Nord, professor i politisk kommunikation på Mitthögskolan.

Ett flygblad skrivet på engelska har spridits bland flyktingar på den grekiska ön Lesbos. Flygbladet, med svenska folket som avsändare, innehåller en rad felakiga påståenden om situationen i Sverige.

– Det är ovanligt att bedriva inrikespolitiska kampanjer utomlands, säger Lars Nord till SVT Nyheter.

Helt i linje

Han är dock inte förvånad över partiets tilltag utan menar att detta är ett naturligt steg efter SD:s beslut tidigare i höstas att flytta fokus från partiets arbete, från riksdagen till gator och torg.

– Syftet kan ju knappast vara att upplysa om förhållandena i Sverige. Jag tror att det inrikespolitiska syftet är övergripande, säger Lars Nord. 

Enligt Nord ligger budskapet i tiden, eftersom flera partier väckt frågan om att strama åt den svenska flyktingpolitiken. Dessutom menar Nord att det finns ett växande stöd inom opinionen för en tuffare politik i flyktingfrågan.

– Det är fler som sympatiserar med Sverigedemokraternas hållning i flyktingfrågan än vad som sympatiserar med partiet i övrigt. Under dagen har flera politiker reagerat på flygbladskampanjen.

Sällan sanna

Migrationsminister Morgan Johannson (S) menar att partiet far med osanning. Men att flygbladet innebär felaktigheter, som att halalslakt och bärande av niqab kommer att förbjudas har liten påverkan menar Lars Nord.

– Historiskt sett så är det långt ifrån alla politiska kampanjer och all politisk propaganda har varit sann. Det är beklagligt om de sprider falsk information, men så är det med propaganda.

Flygbladet som delas ut av Sverigedemokraterna är skrivet på engelska och delas ut till flyktingar i åtminstone Grekland. Högst upp står: ”Inga pengar, inga jobb, inga bostäder”.

I texten finns följande formuleringar:

Det enda vi kan erbjuda i nuläget är tält och tältsängar.

”På grund av decennier med massinvandring så är vårt tidigare säkra land inte säkert längre. Vi har inte bara ett stort antal skottlossningar och gängrelaterat våld. . .  utan Sverige kan också visa upp världens näst högsta antal våldtäktsanmälningar”.

”Tvångsgifte och polygami kommer aldrig att accepteras. Halalslakt, att bära niqab eller burka offentligt kommer att förbjudas i vårt land”.

Brevet är undertecknat med Sverigedemokraterna, SD-kvinnor och svenska folket.

Flera av påståendena i brevet har ifrågasatts. Påståendet att flyktingar endast erbjuds tält och tältsängar är felaktigt.

Källa: TT/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet