Partiordförande Ebba Busch Thor vid Kristdemokraternas kommun- och landstingsdagar i Jönköping tidigare i år. Foto: TT

Förslag om förbud fick bara intern konflikt att blossa upp igen

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Kristdemokraterna hoppades att deras förslag om förbud mot böneutrop skulle ge ett efterlängtat lyft i opinionen.

En from förhoppning när det är Sverigedemokraterna som väljarna förknippar med frågan. Istället ledde det bara till att den infekterade interna konflikten om migrationspolitiken blossade upp igen.

Elisabeth Marmorstein

Inrikespolitisk kommentator

Emellanåt är det politiska spelet föga raffinerat. Ett ställningstagande som ger partiledaren lite efterlängtad uppmärksamhet i medierna och många likes på partiets Facebooksida, kan räcka för att det plötsligt ska bli en profilfråga. Särskilt för ett parti som inte har så mycket pengar att lägga på dyra opinionsmätningar.

Så var det med Kristdemokraterna och förbudet mot böneutrop. En marginell fråga för de flesta men för Kristdemokraterna blev det plötsligt avgörande för bättre integration.

Val 2018 – #dinröst

”Frågan får det inte att vända”

“Regelbundna och institutionaliserade böneutrop hör inte hemma i Sverige. Dessutom riskerar de att underlätta för dem som vill skapa parallellsamhällen”, sa Ebba Busch Thor (KD) i sitt “Tal till nationen” i SVT.

Men trots att sex av tio håller med partiet om ett förbud, enligt mätningen från SVT/Novus, är det inte en fråga som kommer få det att vända för de krisande Kristdemokraterna. Den är inte tillräckligt viktig för väljarna och dessutom har Sverigedemokraterna argumenterat för detsamma i flera år. Och SD har betydligt högre förtroende än KD i frågan om invandring/integration. Det skiljer faktiskt så mycket som 35 procentenheter.

Påminnelse om splittring

För Kristdemokraterna blev fokuset på ett böneutropsförbud istället bara en påminnelse om hur splittrat partiet är i migrationsfrågan.

På ena sidan – de traditionellt konservativa, där ungdomsförbundet är en stark röst, som vill överge dagens asylsystem för ett kvotsystem. På andra sidan den socialliberala “biståndsvänstern” – som engagerat sig starkt i flyktingfrågan och vill återgå till permanenta uppehållstillstånd.

Sprickan blev tydlig i början av juni när tre av partiets riksdagsledamöter gick emot partilinjen och röstade för regeringens förslag om att ge 9 000 ensamkommande en ny chans att stanna i Sverige. 

Migrationsfrågan, som ju dominerat debatten den här mandatperioden, är helt enkelt en marig fråga för det splittrade KD.

Begränsat inflytande

Och för Ebba Busch Thor är det bara att gilla läget, mer internt missnöje har hon inte råd med. Den högergir hon gjorde när hon var ny som partiledare väckte starka interna reaktioner och skapade splittring ända upp i partiets högsta ledning. Hon hade till slut inget annat val än att backa hem och återgå till traditionella profilfrågor som sjukvård och äldreomsorg. En partiledares inflytande är trots allt begränsat, särskilt i ett folkrörelseparti som Kristdemokraterna och särskilt när fokuset på hårdare frågor har fått kristna kärnväljare att lämna partiet.

Därför kan vi räkna med att förbudet mot böneutrop knappast kommer vara en stor fråga för Kristdemokraterna framöver. Även om en majoritet av svenskarna ger grönt ljus.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet