Stefan Löfven och Jimmie Åkesson möts i kväll för första gången någonsin sedan SD kom in i riksdagen. Visa alla (2)
Visa alla (2)

Första debatten hittills mellan Åkesson och Löfven

Uppdaterad
Publicerad

För första gången hittills möttes ikväll Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och statsminister Stefan Löfven i en duell i Aktuellt. SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson förklarade vad som förväntades av mötet.

– Det är första gången som Jimmie Åkesson och Stefan Löfven möts i en duell och med tanke på det politiska läget så är det väldigt spännande. Det har varit en krisartad opinionsutveckling för Socialdemokraterna under våren samtidigt som Sverigedemokraterna lyft i opinionsmätningarna. När Mona Sahlin var partiledare för Socialdemokraterna mötte hon Jimmie Åkesson i en duell. Sedan dess har det inte blivit några fler dueller mellan S-ledaren och Åkesson. 

Varför har de inte träffats tidigare? 

– En viktig förklaring är att man från Socialdemokraternas sida inte velat ge uppmärksamhet till Sverigedemokraterna, eller att ge dem legitimitet i väljarnas ögon. Under lång tid vägrade socialdemokrater att debattera med sverigedemokrater. Bakom detta fanns en övertygelse att det här skulle gynna Sverigedemokraterna och de frågor partiet driver. Men den strategin misslyckades och nu har Sverigedemokraterna blivit ett stort parti. Många LO-medlemmar sympatiserar dessutom med Sverigedemokraterna.

Varför valde Löfven då att mötas nu? 

– Sverigedemokraterna har ju tagit väljare från både Socialdemokraterna och Moderaterna men den här mandatperioden har de enligt Novus tagit flest väljare från Socialdemokraterna. Därför finns ett klart motiv från Löfvens sida att ta den här debatten. Han måste bromsa väljarflykten till SD och helst vända strömmen tillbaka till det egna partiet. Han har redan signalerat att S vill ha en stramare flyktingpolitik, men kommer i den här duellen också att lyfta välfärden.  

Hur tror man mötet kommer att bli? 

– Det kommer ju att handla om välfärd och Löfven kommer att anklaga Åkesson för att ha bytt åsikt gällande vinster i välfärden, men hur det kommer att gestalta sig är svårt att veta. Jag tror att Löfven kommer att försöka utmåla Sverigedemokraterna som ett högerparti och det kommer han göra för att han vill tala om för väljarna att om man röstar på SD så röstar man också för en borgerlig regering. Tanken är att försöka skrämma LO-väljare från att rösta på SD. Om det är en strategi som fungerar kan inte jag bedöma men tiden håller på att rinna ut för Löfven. Ska han få till en vändning i opinionen så måste han få igång den nu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer