Dödsdomen verkställdes vid en federala anstalt i Terre Haute i delstaten Indiana. Foto: Scott Olson/AFP

Första federala dödsdomen på 17 år verkställd i USA

Uppdaterad
Publicerad

Trots protester från mordoffrens anhöriga genomfördes under tisdagen den första federala avrättningen i USA på nästan två årtionden. Mannen som avrättades dömdes för över 20 år sedan för ett trippelmord i delstaten Arkansas.

Turerna kring avrättningen har varit många den senaste veckan. Först tidigt under tisdagen, bara timmar innan den planerade avrättningen var tänkt att ske, gavs klartecken i och med ett domslut.

Strax efter klockan åtta på tisdagen, i delstaten Indiana, verkställdes till slut domen.

”Ni dödar en oskyldig man”

– Jag har gjort en hel del misstag i mitt liv, men jag är ingen mördare. Ni dödar en oskyldig man, var mannens sista ord enligt AP.

Anhöriga har vid flera tillfällen velat omvandla dödsomen till ett livstidsstraff och har med hänsyn till coronapandemin krävt att avrättningen skjuts upp.

– För oss handlar det om att vara där och säga: ”Detta görs inte i vårt namn, vi vill inte det här”, sa Monica Veillette, släkting till de mördade, inför tisdagen.

Kritiker: Farligt politiskt spel

Ytterligare fyra personer väntas inom kort få sina federala dödsdomar verkställda, två av dem redan senare i veckan. Beskedet att gå vidare med domarna har av människorättsgrupper beskrivits som ett farligt politiskt spel. Bland annat riskerar det att påverka debatten om straffrättsliga reformer inför höstens presidentval, hävdar kritikerna.

Dödsdomar kan utdelas både på federal och delstatlig nivå. Vissa brott, som exempelvis sedelförfalskning, prövas per automatik på federal nivå, precis som andra brott där den amerikanska staten ses som motpart eller då den dömde gjort sig skyldig till brott mot konstitutionen.

Mellan 1988 och 2018 utdelades 78 federala dödsomar, enligt Death Penalty Information Center. Endast tre av dem har verkställts – den senaste 2003. Totalt 62 personer befinner sig just nu på ”Death Row”, det vill säga väntar på att få sina dödsdomar verkställda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.