Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Dödsdomen verkställdes vid en federala anstalt i Terre Haute i delstaten Indiana. Foto: Scott Olson/AFPVisa alla (2)
Visa alla (2)

Offrens anhöriga kritiska mot historisk avrättning i USA

Uppdaterad
Publicerad
Anhöriga till offren har överklagat – trots detta väntas en 47-årig morddömd man avrättas med en giftinjektion.
– Vi vill inte det här, säger en släkting till de mördade.

Klockan 16.00 på måndagen lokal tid planerades mannen att avrättas för de 24 år gamla morden på en 8-årig flicka och hennes föräldrar. Men bara timmar från den första giftinjektionen lyckades en domare i Washington D.C. tillfälligt skjuta upp beslutet, rapporterar New York Times.

Avrättningen, som planeras på landets största fängelse Terre Haute i Indiana, skulle bli den första federala på 17 år. Federala avrättningar var tidigare stoppade under nästan 40 år, fram till 2001 då Oklahoma City-bombaren Timothy McVeigh avrättades.

Justitiedepartementet har överklagat domarens handling.

”Vi vill inte det här”

Anhöriga till mördarens offer har länge vädjat till justitiedepartementet för att få hans dödsstraff omvandlat till livstids fängelse. De menar även att det inte är säkert för dem att närvara vid avrättningen på grund av coronapandemin, och att den därför bör skjutas upp, enligt AP.

– För oss handlar det om att vara där och säga: ”Detta görs inte i vårt namn, vi vill inte det här”, säger Monica Veillette, släkting till de mördade.

Många intagna coronasmittade

Minst 500 intagna i amerikanska fängelser har avlidit med covid-19 och enligt familjens advokat riskerar de anhöriga att smittas om de närvarar vid avrättningen. I söndags avslöjades att en anställd som förberett för avrättningen testats positivt, enligt AP.

Trots det beslutade en domstol under söndagen att avrättningen ska genomföras som planerat.

Beskedet kallas av kritiker för ett farligt, politiskt spel. Man menar bland annat att beslutet riskerar att påverka debatten om straffrättsliga reformer inför höstens presidentval.

Avrättningarna sköts upp

47-åringen och fyra andra dödsdömdas avrättningar sköts upp efter att först ha varit planerade i december. Efter en lång juridisk strid har nya avrättningsdatum satts för fyra av dem, samtliga dömda för mord på barn. Två av dem väntas avrättas senare i veckan.

– Vi är skyldiga offren till de här fruktansvärda brotten, och deras anhöriga, att genomföra de straff som utfärdats av vårt rättssystem, säger justitieminister William Barr.

– Ja, han sargade mitt liv, men jag tror inte att något av det kommer att förändras genom att ta hans liv, sa Earlene Peterson, vars dotter, barnbarn och svärson mördades av mannen, i ett uttalande förra året.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer