Före detta jordbruksminister Eskil Erlandsson tillsammans med sin försvarsadvokat Johan Eriksson. Foto: Jessica Gow/TT

Första rättegångsdagen är slut i Erlandssonmålet

Uppdaterad
Publicerad

Under den första rättegångsdagen har två av de tre målsägandena hörts om vad de menar är sexuellt ofredande. Själv förnekar den förre landsbygdsministern Eskil Erlandsson (C) anklagelserna.

– Jag känner en hand på mitt lår, och det här är ett väldigt starkt fysiskt minne, jag känner fingrar som kröker sig inunder min kjolkant. Min reaktion är att jag drar väldigt snabbt undan mitt ben och flyttar mig åt sidan, berättade en av kvinnorna.

Händelsen ska ha inträffat vid en lunch i riksdagens restaurang Strömmen hösten 2018, där hon satt bredvid Eskil Erlandsson.

Tre målsäganden

Tre kvinnor, två moderater och en centerpartist, har berättat närmast identiska historier om hur de vid olika tillställningar mellan 2016 och 2018 suttit bredvid Erlandsson och plötsligt känt hur han lagt sin hand på deras lår och strukit eller smekt dem, eller pillat på kjolkanten.

Under måndagen gick rätten igenom åtalspunkterna som rör de två moderata politikerna.

Ledproblem ligger bakom

Eskil Erlandsson förnekar att han gjort sig skyldig till brott utan menar att han ofrivilligt kan ha kommit åt kvinnornas ben. Han har länge haft problem med sina leder i händerna och brukar därför exempelvis massera händerna mot sina lår.

Angav andra orsaker

I polisförhören har Erlandsson nämnt att anklagelserna kan vara en följd av den politiska turbulens som rådde i samband med regeringsbildningen efter valet 2018, och det faktum att han stödde Stefan Löfven (S) som statsminister.

Rättegången fortsätter på onsdag då den tredje kvinnan ska ge sin berättelse och slutpläderingar ska hållas.

Fakta: Eskil Erlandsson

Visa

Eskil Erlandsson var ledamot i riksdagen 1994—2019. Han har varit jordbruksminister 2006—2010, och landsbygdsminister 2010—2014, under regeringen Reinfeldt.

Erlandsson var talesperson i landsbygdsfrågor för Centerpartiet, en post som han fråntogs i samband med att uppgifterna om sexuella trakasserier framkom. Han har även varit vice ordförande i EU-nämnden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Eskil Erlandsson i rätten

Mer i ämnet