Före detta jordbruksminister Eskil Erlandsson tillsammans med sin försvarsadvokat Johan Eriksson. Foto: Jessica Gow/TT

Åtalas för sexofredande – i dag startar rättegången mot Eskil Erlandsson

Uppdaterad
Publicerad

Den förre centerpartistiske riksdagsledamoten och tidigare landsbygdsministern Eskil Erlandsson är åtalad för sexuellt ofredande av tre kvinnliga toppolitiker. Under måndagen startar rättegången vid Stockholms tingsrätt.

Det var i mars i år som polisen inledde en förundersökning mot Eskil Erlandsson efter polisanmälningar från bland annat två kvinnliga moderata riksdagsledamöter. Men enligt Centerns partiledare Annie Lööf, var Eskil Erlandssons ofredande av kvinnor känt redan under hösten 2018.

Partiets gruppledare i riksdagen, Anders W Jonsson, uppmanade då Eskil Erlandsson att avgå från sin post som riksdagsledamot med omedelbar verkan. Men det var inte förrän i mars 2019 som Eskil Erlandsson avgick efter att han polisanmälts för sexuellt ofredande av tre kvinnliga toppolitiker.

Eskil Erlandsson i rätten

– Det är inte partiledningen som bestämmer när någon ska lämna riksdagen, utan det krävdes en lång rad av samtal innan Eskil Erlandsson själv valde att avgå, sa Annie Lööf under en intervju med SVT Nyheter den 11 mars.

Smekt låren under bordet

Enligt polisens förhör med målsägarna har Eskil Erlandsson lagt sin hand på deras ben. Händelserna har inträffat vid luncher och middagar där flera personer suttit samlade vid ett bord. Eskil Erlandsson ska då på liknande sätt i alla de olika fallen ha fört sin hand under bordet och smekt kvinnorna längs med låren.

Eskil Erlandsson själv nekar till brott och säger i förhör att han under flera år haft problem med sina leder och senor i framförallt handen och i sin höft. Därför brukar han massera sig själv för att lindra smärtorna.

Nekar till anklagelserna

Det är under de här tillfällena som Eskil Erlandsson hävdar att han kan ha vidrört sin bordskamrat med sin hand, men att det inte var med mening.

– Det blir ju ytterst en bedömning för tingsrätten när alla är på plats under förhandlingarna. Jag tycker att både målsägarna och vittnen framstår som säkra att de här beröringarna är med avsikt, säger chefsåklagare Lena Kastlund.

Tingsrättsförhandlingarna inleddes under måndagen klockan 9.15 och beräknas ta en och en halv dag.

Kronoberg visste inget

Anders W Jonsson och partisekreteraren Michael Arthursson hade ett möte med Erlandsson i januari 2018. De meddelade att det som hänt var oacceptabelt och Jonsson uppmanade Erlandsson att inte kandidera till riksdagen igen.

Nomineringskommittén i hans hemlän Kronoberg informerades inte om vad som hänt, men ville förnya riksdagslistan och tog inte med Erlandsson alls i sitt förslag. Denne tog sig dock in på listan igen och höll sig kvar i riksdagen med stöd av personröster.

– Hade vi haft kännedom hade det säkert sett annorlunda ut, jag tycker det är lite synd att vi inte fick veta det, säger Tommy Linnér, som då var ordförande i kommittén.

Rättelse: I en video i anslutning till artikeln sas tidigare idag felaktigt att tre riksdagskvinnor polisanmält Eskil Erlandsson. Rätt uppgift ska vara att det är Särskilda Åklagarkammaren som har valt att väcka åtal. Detta efter att tre riksdagskvinnor uppgett att de utsatts för oönskad beröring.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eskil Erlandsson i rätten

Mer i ämnet