Om förnedringen har 16-åringen svarat: ”Det bara blev så”. Kristofer Stahre är försvarsadvokat. Foto: Vlada Cacik

Försvarsadvokaten i fallet Liam: ”Min klient är själv ett brottsoffer”

Uppdaterad
Publicerad

En av de två gärningsmän som ligger bakom det grova förnedringsrånet av 18-årige Liam uppges själv ha utsatts för liknande övergrepp.

– Det finns videobevisning som visar att min klient själv blivit slagen och förnedrad av äldre gärningsmän, säger Kristofer Stahre som är försvarsadvokat.

De två 16-åriga pojkar som rånade och förnedrade 18-årige ”Liam” döms till ungdomsvård, meddelade Södertörns tingsrätt i dag.

Försvarsadvokat Kristofer Stahre, som representerar en av 16-åringarna, kommenterade sin klients inställning efter domen.

Ungdomsbrott

– Han är oerhört ångerfull och har bett flera målsägande om ursäkt och har tagit ansvar för stora delar av det som han påstås ha gjort.

”Tvingades” utföra brott

För många är det svårt att förstå hur en 16-åring kan vilja utsätta andra människor för den här typen av våld- och förnedringbrott. Enligt Kristofer Stahre ligger förklaringen till brotten i att 16-åringen ”mer eller mindre tvingats” utföra brotten på uppdrag av äldre kriminella.

– Min klient blev indragen i narkotikaförsäljning som 15-åring. Därefter har de kriminella uppdragsgivarna velat att han ska utföra grövre typer av brott.

En förklaring – ingen ursäkt

Stahre berättar att 16-åringen ibland vägrat utföra kriminella handlingar åt sina uppdragsgivare.

I tingsrätten kunde försvarsadvokaten bland annat presentera en video som uppgavs visa hur 16-åringen själv utsattes för misshandel och förnedring när han tvingades kyssa sina uppdragsgivares fötter.

– Det ursäktar inte vad han utsatt andra för, men det kan vara en del av förklaringen till varför det har hänt, säger Kristofer Stahre.

Enligt försvarsadvokaten vill 16-åringen nu lämna kriminaliteten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ungdomsbrott

Mer i ämnet