16-åringarna misstänks ha rånat Liam – nu faller domen

Uppdaterad
Publicerad

De två 16-åriga pojkarna som överföll 18-årige ”Liam” döms till ungdomsvård, meddelade Södertörns tingsrätt i dag. Rånarduon hotade, misshandlade och filmade när de förnedrade Liam – och spred klippet i sociala medier. Båda döms för rån och övergrepp i rättssak och den pojke som la ut klippet på Snapchat döms även för olaga integritetsintrång. Liam ska även få runt 65 000 kronor i skadestånd.

Om de tilltalade hade varit vuxna hade tingsrätten dömt ut längre fängelsestraff, säger rättens ordförande rådmannen Feryal Mentes i ett pressmeddelande.

– Att man förnedrade offret har vi tagit i beräkning i straffmätningen. Men sen är det så att är man 16 år så får man reduktion och då hamnar man på en lite lägre nivåer helt enkelt. Utifrån det väljer man en påföljd, säger Feryal Mentes till SVT Nyheter.

Ungdomsvård innebär att personen antingen blir tvångsomhändertagen av de sociala myndigheterna – alltså sätts i ett inlåst hem. Eller så placeras personen på familjehem, vilket sker på frivillig väg enligt socialtjänstlagen.

– Man sitter alltså på olika hem, där inskräningarna ser olika ut, förklarar rådmannen Feryal Mentes.

Pojkarna: ”Det var en dålig idé”

18-årige Liam överfölls när han var på väg hem från jobbet i december. Under flera timmar befann han sig i gärningsmännens våld. 

– Först blir jag misshandlad, sedan väljer en av killarna att urinera på mig medan han filmar detta, sa Liam till SVT Nyheter förra veckan.

Båda pojkarna döms för rån och övergrepp i rättssak, och den pojke som la ut klippet på Snapchat döms även för olaga integritetsintrång, vilket är en förhållandevis ny lag i Sverige.

De båda pojkarna ska även betala skadestånd till Liam på runt 65 000 kronor.

Under rättegången har de två 16-åriga pojkarna skämts mycket och har även bett om ursäkt för det de gjorde mot Liam. Av åklagaren fick de frågan om varför de valde att urinera på sitt brottsoffer.

– Det enda de kunde säga var att det ”var en dålig idé”, säger Mentes.

Flera ungdomar dömda

Totalt har åtta pojkar varit åtalade för inblandning i ett antal rån och andra brott i södra Stockholm under andra halvåret 2019. Fyra av dem, alla 16 år gamla, dömdes alltså i dag av Södertörns tingsrätt till ungdomsvård för bland annat rån. Bland dessa är de två 16-åriga pojkarna som överföll Liam.

Totalt gällde åtalet fyra rån och i samband med dessa även andra brott som övergrepp i rättssak, grovt olaga hot, olaga frihetsberövande och olaga integritetsintrång.

En av de tilltalade döms för tre rån, medan de övriga döms för ett rån.

Fotnot: Liam heter egentligen någonting annat.

Åtta pojkar var åtalade för rån och annan brottslighet i samband med rånen. Fyra av pojkarna döms för rån av Södertörns tingsrätt medan två av dem döms för annan brottslighet.

Pojke 1: Döms för rån i tre fall, övergrepp i rättssak i två fall och olaga frihetsberövande i ett fall till ungdomsvård.

Pojke 2: Döms för rån, olaga frihetsberövande och övergrepp i rättssak till ungdomsvård.

Pojke 3: Döms för rån, olaga frihetsberövande och övergrepp i rättssak till ungdomsvård.

Pojke 4: Döms för rån, övergrepp i rättssak och olaga integritetsintrång till ungdomsvård.

Pojke 5: Döms för olaga hot till 50 timmars ungdomstjänst

Pojke 6: Döms för ringa narkotikabrott till 30 dagsböter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ungdomsbrott

Mer i ämnet