Försvarsminister Peter Hultqvist (S) talade om Sveriges framtida försvar på Folk och försvars rikskonferens. Foto: Henrik Montgomery/TT

Försvarsministern: Vi kan inte utesluta ett väpnat angrepp mot Sverige

Uppdaterad
Publicerad

– Det säkerhetspolitiska läget i vår del av Europa har försämrats över tid, det sa försvarsminister Peter Hultqvist (S), när pratade om Sveriges framtida försvarsförmåga på Folk och försvars rikskonferens under måndagen.

Inledningsvis fokuserade han på att beskriva säkerhetsläget, både det internationella och det nationella.

– Vi lever i en tid av snabba förändringar. Fokus skiftar snabbt och vi ser starka politiska spänningar i hela västvärlden.

Desinformation och påverkansoperationer

Försvarsministern menar att det ständigt sker medvetna försök att påverka och att samhällets demokratiska strukturer och öppenhet utnyttjats.

– Det säkerhetspolitiska läget i vår del av Europa har försämrats över tid. Oförutsägbarheten har också ökat. Vi kan inte utesluta ett väpnat angrepp eller användandet av militära maktmedel mot Sverige.

”Viktigt att kärnvapenupprustningen bryts”

Han menar också att det sker en oroande utveckling där avtal bryts och där länder rustar upp sina kärnvapenarsenaler.

– Och där man i retoriken talar om användandet av kärnvapen som ett faktiskt handlingsalternativ.

Han tar upp exemplet med Rysslands kärnvapenövning i oktober förra året som ett exempel på hur omgivningen ser ut för svensk del.

– Det är en kraftfull säkerhetspolitisk signal från rysk sida. Vi ska ha det klart för oss när vi för debatten om kärnvapen. Kärnvapen finns i vår absoluta närhet och för Sverige är det viktigt att kärnvapenupprustningen bryts.

Nationella satsningar

Ekonomiskt är läget bättre, anser han, och berättar att regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna är överens om att nivån på anslagen till det militära försvaret succesivt ska öka med 25 miljarder kronor åren mellan åren 2021 och 2025, en ökning med 40 procent.

– Vår nationella försvarsförmåga är i dag starkare än den var i oktober 2014. Krigsdugligheten har förbättrats, sa Peter Hultqvist och syftade dels på att fler personer utbildas inom det militära samt att värnplikten är återaktiverad.

– Försvarsmaktens numerär ska öka, särskilt gäller detta armén som måste bli större. Kvantitet är också kvalitet, för att öka uthålligheten måste vi bli fler, vi ska gå mot att 8000 värnpliktiga utbildas årligen senast 2025.

Fyra punkter som Sverige ska agera efter

1. Vi måste inse att vi befinner oss mitt i en situation där vi tillsammans med andra demokratier och demokratiska krafter i stort sett dagligen utsetts för desinformationsattacker, påverkansoperationer, från såväl statliga som icke statliga aktörer. Vi måste våga inse att de finns de som vill våra öppna och demokratiska samhällen illa.

2. Vi måste stärka allmänhetens kritiska tänkande och medvetandegrad genom debatt och kunskapsspridning. Samtidigt måste vi bli bättre på att göra det tydligt när vi utsätts för eller utnyttjas i påverkansoperationer.

3. Vi måste förstärka vår gemensamma förmåga att följa denna typ av aktiviteter och kunna bemöta den. Som statsministern utlovade på denna konferens för två år sedan ska en myndighet för psykologiskt ansvar inrättas under denna mandatperiod.

4. Vi måste utveckla det internationella samarbetet för att möta den här typen av utmaningar (…..). Samarbetet mellan EU:s medlemsstater utvecklas och samarbetet mellan EU och Nato utvecklas mycket tydligt kring detta. Viktigast är att våga inse att vi står inför en konfrontation mellan krafter som förespråkar öppna och demokratiska samhällen och sådana krafter som vill driva mot en mer auktoritär riktning.

Källa: Försvarsminister, Peter Hultqvist (S), på Folk och försvars rikskonferens.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.